Dark Mode On / Off

5 tipp az áttekinthető konyhaszekrényért!

A lakás egyik leglátogatottabb, ezáltal a legfontosabb része a konyha. Az áttekinthető konyhaszekrény sokat tud ebben segíteni!

Elengedhetetlen, hogy rendezett képet mutasson a konyha, és minden praktikusan legyen elrendezve benne a főzéshez, étkezéshez. Viszont rengeteg eszköz kell a mindennapokban, gondoljunk csak az alapanyagokra, fűszerekre, lábosokra, evőeszközökre, poharakra, tárolóeszközökre, kisebb-nagyobb mütyürökre, háztartási kisgépekre.

Fotó: Pixabay

Miért jó, ha kevesebb eszközzel, alapanyaggal rendelkezünk? Ha megfelelő az elrendezés, rend van, átláthatóbb, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben tudunk boldogulni, hamarabb elkészülnek az ételek, egyszerűbb a rendrakás, de még a tisztántartása a helységnek is.

Ezért most 5 tippet is adunk a konyhafelszerelés tárolásához!

A kevesebb, néha több!

Az egyik legfontosabb dolog a konyhánál az, hogy a konyhabútor vásárlásnál vagy a tervezésénél vegyük figyelembe az egyéni igényeinket. Mindennek, amit használunk, legyen konkrét helye. Elegendő polc, fiók álljon a rendelkezésünkre a bepakoláshoz. Sok-sok hely kell ahhoz, hogy minden kényelmesen elférjen. Ha nem áll rendelkezésünkre elegendő, akkor bizony minimalista felszerelést használjunk, esetleg egy külön helységet vegyünk igénybe, ahol el tudjuk tenni az éppen nem kellő konyhai felszereléseket.

Egy fontos alapszabály!

Ne őrizgessünk nem kellő, régi, lejárt, hasznavehetetlen, „majd jó lesz valamire” holmikat. Ahogy azoktól is szabaduljunk meg, amikről azt sem tudjuk micsoda. De a lejárt szavatosságú tasakoktól, konzervektől, a millió zacskótól, fagyis dobozoktól is. Vagy keressük lehetőséget arra, hogy elhasználjuk, újrahasznosítsuk valamilyen módon ezeket, vagy adjunk túl rajtuk, de szabaduljunk meg minden felesleges dologtól.

Fotó: Pixabay

Tárolót és még több tárolót a konyhaszekrényekbe!

Amely eszközöknél fontos, hogy kéznél legyenek mindig, ott tartsuk hozzánk közel azokat és használjunk fiókrendezőt, rendszerező dobozokat, tárolókat, címkéket. Így a fiókokban és a szekrényekben el tudjuk különíteni a dolgokat és sokkal jobban áttekinthetőek lesznek. Ráadásul jóval nagyobb tér látszatát is kelti, ha mindennek megvan a maga tárolója, tartója.

Egyedi pakoló rekeszek, szekrényajtóra, falra tehető akasztók és egyedi elemek, sarokpolcok, forgótálak, belső polcok segíthetnek az optimális helykihasználtságban, rendezettségben. De például a fiókba tehető belső rendszerezőkkel is sokkal könnyebb rendet lehet tartani a fiókokban. Meggátolják, hogy az evőeszközök összekarcolják a fiókot és átláthatóbb is így az egész eszköztár.

Fotó: Pixabay

Egységes, egyforma legyen lehetőség szerint minden!

Mutatósabb, ha egységes tárolókat használunk. A rendszeresen használt alapanyagokat, a lisztet, tésztákat, cukrot, sót is rendszerezzük és egyforma tartókban, tárolókban tartsuk őket. Rendezettebb, átláthatóbb, mutatósabb lesz így a konyha, ráadásul az egyik fő dekorációja is lehet. Ezen kívül még a molyoktól, kártevőktől is távol tudjuk tartani a bennük lévő dolgokat, illetve az állapotromlásukat is kivédhetjük. A fakanalakat, késeket vagy egyéb, a főzéshez azonnal, rendszeresen szükséges eszközöket tartsuk egy jól elrendezett fiókban vagy egy olyan tárolóban, ahová betehetünk mindet egyszerre. Egy-két akasztó segítségével mutatós dekor is lehet belőlük, ha a falra tesszük.

Fotó: Pixabay

A konyhaszekrényben az elrendezés sem mindegy!

Nagyság, szín, anyag vagy a használt alapanyagtól, használattól függően érdemes elrendezni a lábasokat, tálakat, vágódeszkákat is egy megszokott helyre. Kerüljenek az ételes dobozok egy szekrénybe, a lábasok pedig egy másikba. Ha nem keverednek a dolgok, megvan a megszokott helyük, akkor sokkal könnyebben megtalálhatóak.

Fotó: Pixabay

Tegyük el, ami nem kell mindennap!

Ami nem mindennapi használatra kell, az ne kerüljön ki a pultra. Még a háztartási gépek közül is csak az legyen kint, ami feltétlenül fontos. Épp ezért sokkal előnyösebbek a beépített háztartási gépek. Az edényekkel teli csepegtetőtálca sem nyújt rendezett látványt. A kevesebb, néha több!

Ezekkel az apró praktikákkal minden alapanyagot, konyhai eszközt tudjuk, hol keressük. Ha rögtön kéznél vannak, használni tudjuk időveszteség, keresgélés nélkül őket, az nagyban megkönnyíti a konyhai ténykedésünk és szebb, rendezettebb konyhaképet is mutat.

További praktikus ötleteket gyűjthetsz a fürdőszobáddal kapcsolatban például, az alábbi cikkben.

A fotók a Pixabay oldalról valók.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×