Dark Mode On / Off

A golgotavirág egy igazán izgalmas virágkülönlegesség

golgotavirág

Egy igazán különleges virágfajta, és az álcázás nagy mestere a golgotavirág, azaz a Passiflora.

Alapvetően a hazájában kártékony növény a szépsége ellenére, hiszen a fák törzsén felkúszik és megfojtja azok lombkoronáját.

Amit érdemes tudni róla

A golgotavirág a golgotavirág-félék nemzetségébe tartozik. A szubtrópusi és trópusi vidékein őshonos, Közép-, és Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában leginkább. Neve, a Passiflora a lation passio, azaz szenvedés és flora vagyis virág szavakból tevődik össze, így a szenvedés virágának is nevezhetjük.

Fotó: Pixabay

A golgotavirág kinézete

Különleges virágával és azzal tűnik ki a növények közül, hogy akár 10 m-es magasságra is képes felkúszni a fák törzsére a kacsokkal, melyekkel rendelkezik. De nem mindegyik faj liánféle, akad közöttük félcserje, sőt, kisebb fává terebélyesedő faj is.

A levelei sötétzöldek, osztottak. A virágai kétivarúak és öntermékenyülők, illetve nem csak színben, de formában is igen változatosak. Vörös, narancs, kék, lila és színes virágokkal is található golgotavirág. Édes nektárt termel. A csüngő, nagyméretű virágok egyesével, párosával néha még fürtszerűen is nyílnak, függően attól, milyen fajta golgotavirágról van szó. 

Fotó: Pixabay

A golgotavirág termesztése

Tartása viszonylag egyszerű. Sok szép virággal hálálja meg a törődést. Mivel trópusi növényről van szó, így a szárazságot, a tűző napfényt és a hideget nem bírja. Meleg, jól szellőző, világos helyet igényel. Az optimális hőmérséklet számára 13-18 °C. Szereti a párás, nedves környezetet és nagy a vízigénye. Edényben is könnyen nevelhető, ami fontos, hogy jó vízáteresztő talajban legyen. A humuszos és meszes talajt kedveli. Helyigényes, mivel kúszónövény. Májustól szeptemberig virágzik. Magról és dugványról ültethető. A magról szaporított növények nagyjából az ötödik évben virágoznak, a dugványok már a második évtől virágozhatnak.

A golgotavirág kitehető az ablakba, erkélyre, de balkonra, teraszra, kertbe is kiültethető, ahol felfuttathatjuk a kerítésre, rácsokra. Viszont a hideg beálltával ki kell ásni, azt nem bírja.

Érdekességek a golgotavirággal kapcsolatban

A levelei szigorúan mérgezők még a növényevő fajok számára, viszont az édes nektárját különösen szereti a kolibri. A kifejezetten ritka, sárga virágú Passiflora citrina beporzását ők végzik. De van olyan pillangó faj is, melynek hernyói eme növények levelivel táplálkoznak kizárólagosan. Termése is van a golgotavirágnak, mely tojásdad alakú. A maracuja is egy golgotavirág fajnak a termése.  

Fotó: Pixabay

Három faját kifejezetten termesztik is, a maracuját (Passiflora edulis), a csengőgranadillát (Passiflora laurifolia) és az óriás passiógyümölcsöt (Passiflora quadrangularis).

Ha kedvet kaptál a különlegesebb növények tartásához, nézd meg ezt a bejegyzést is, ami egy különleges kaktuszt mutat be.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×