Dark Mode On / Off

Nehezen takarítható helyek – rejtett helyek a lakásban

Tavaszi nagytakarítás Nehezen takarítható helyek a lakásban: a konyhaszekrény is ilyen

Rejtett helyek a lakásban – avagy olyan helyek, melyek általában nehezen takaríthatóak. Tudod, sokan úgy takarítanak, “ahol a papok táncolnak.” Tiszta otthon, rendes ház és még hány ilyen közhelyes mondatot ismerünk. Takarítani szeretőknek ez a poszt igazi kánaán lesz. Nézzük sorra a rejtett helyeket a lakásban!

Évente párszor annyira szerencsésnek érzem magam, hiszen rengeteg időm van, hogy elkezdjem a legjobb dolgot: nagytakarítok. De nem akárhogyan! Kifejezetten az olyan pontok érdekelnek, melyek rendszeresen kívül esnek a nem mindennapi takarítás rendszerén.

Amikor a rend- és tisztaságmániások azt mondják, hogy bizony ők mindig mindent kitakarítanak és egy porcica sem lehet a házban, akkor halkan kuncogok egyet és úúúúgy megkérdezném tőlük, hogy az alábbi pár helyen mikor takarítottak utoljára?

1. Ágyneműtartóba is nézz be

Gondoltad volna, hogy a legtöbb rejtett por, a leginkább lehetséges penészesedési helyek az ágyneműtartókban (és nem mellesleg a nagy egybefüggő szekrények mögött) rejtőzik? Ha olyan a szoba, ahol meg tud ülni kicsit is a pára, akkor az tuti az ágyneműtartó és benne a legfinomabb télire elrakott tollpárna és tollpaplan. Vagy a pokrócok, régi plüssállatok és társaik. Nagytakarításnál a rejtett helyek a lakásban győzteseként szokott ez végezni.

Így ha nem is naponta, de legalább évente 2-3× nem árt ezeket a helyeket is alaposan szétpakolni, szellőztetni, kitörölgetni, akár átmosni alaposabban. Nagytakarításnál ez az egyik kedvenc helyük porszívózásra.

Az ágyneműt mosáskor öblítő helyett illatosíthatod illóolajakkal is!

2. Konyhai páraelszívó: lerakódott olaj

Kezeket fel! Ki az, aki nem csak kívül portörli, esetlegesen lezsírtalanítja a konyhai páraelszívót, hanem szétszerelve belül is kitakarítja, akár még új szűrőt is vesz bele időnként, ha elkoszolódik? Van egy sejtésem, hogy egy újabb gyenge pontra tapintottam, már ami a mániás takarítást illeti…Ha ennek nekiállsz, azért úgy készülj, hogy simán lehet egy fél napos tender is belőle, főleg, ha eddig még sosem takarítottad, mert a hidegzsíroldók királya is megküzd vele rendesen.  A rejtett helyek a lakásban listájának elsője.

3. Kuka és takarító eszközök

Szintén elhanyagolt rész a szemetesvödör, a kislapát és a partvis! Bizony időnként ezeket is alaposan ki kell takarítani, vagy akár lecserélni (ha nem tisztítható), hiszen a legtöbb poratka ezeken a részeken tud megülni és minden egyes takarítással csak pusztán poratka-költöztetést végzel, nem kitessékeled őket a lakásból. Mosószeres, forró vízzel, akár fertőtlenítős vízzel is érdemes átmosni ezeket a gyenge pontokat. Ugyanígy a felmosóvödör, hiszen abban is meg tud ülni sok.

A kukát is érdemes kimosni időnként, mert fertőzésveszélyes a belefolyt élelmiszer-maradékok miatt. Nehezen takarítható helyek a lakásban.
A kukákat is időnként ki kell mosni, rengeteg fertőzés indulhat el onnan.

4. Konyhai szekrények: rejtett helyek a lakásban

Az idei két ünnep között rámjött az ötperc és ugyan az egész nem nagytakarításnak indult, mégis az lett belőle. Az úgy kezdődött, hogy elveszett az egyik műanyag ételes doboz fedele. A lavina elindult, mert szépen sorban kipakoltam az összes konyhai szekrényt, áttörölettem, a dobozfedeleket bepárosítottam a dobozokkal. Átválogattam a nem használt konyhai eszközöket és a végeredmény egy szupertiszta konyha és egy garázsvásár lett. Nagytakarításkor ez is egy rejtett helynek számít…

Nagytakarítás: Élelmiszerek

Gondoltad volna, hogy ha nekilátsz leltárt készíteni a betárolt élelmiszerekből, akkor simán csak a konyhaszekrényekben megbújó szárazbabból, konzervekből, száraztésztákból és hasonló jóságokból akár egy-két hétig is el tudnál lenni bevásárlás nélkül? Évente kétszer nekilátunk “elpusztítani”, vagyis nagytakarítani az ilyen rejtekhelyeken megbújó aranytartalékokat. Ugyanígy a mélyhűtőben lévőket is rendre megfőzzük….

Szelektálj!

Szokták mondani, hogy az új és jó dolgoknak hely kell. Hát így most biztos talál valahol, hiszen akár hiszed, akár nem, több üres polcot is tudsz készíteni úgy, ha rendet raksz és kiszelektálod a felesleget. Ezért tartok én most virtuális garázsvásárt, ahol van fütyülős teáskancsó, nem használt laptoptáska és paradicsompaszírozó is.

Megtaláltad a nagytakarítás során az összes rejtett helyet a lakásban?

Kommentben írjátok meg, nektek hány ilyen dugihelyetek van még, ami időszakos jelleggel, évente párszor nagytakarítás áldozata lesz. Kíváncsi vagyok, ki az, aki még ennyire szeret takarítani.

Kedvenc motiválónk a háztartásvezetésben Oberling Léna, a Rend egy kattintásra oldal vezetője.

A cikk 2018. decemberében a TudatosNő blogjában jelent meg.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×