Dark Mode On / Off

Home office: így oszd be az idődet

Home office - így oszd be az idődet

Most kerültél home office-ba a koronavírus miatt? Nem tudsz mit kezdeni az időddel és kifolyik a kezedből a munka is? Adunk pár gyakorlati tippet, ahogy a már régi home office-osok csinálják!

Gondoltad volna, hogy a Kertportál megalakulása óta home officeban működik? Ami azt jelenti, hogy 2003 óta, kezdetben munka melletti tevékenységként, később főállásban. De mi is nehezen rázódtunk bele, így nem meglepő, ha most Te is gondban vagy.

V. Topor Erika: “Mindig check-lista alapján haladok. Ha eszembe jut egy tennivaló, akkor felírom magamnak. Még projektmenedzser és áruházvezető koromban szoktam hozzá, hogy egyszerre 50-féle dolgot kellett csináljak és ha nem volt egy kézzel írt listákkal teli füzetem, akkor elvesztem a teendők között.”

Csinálj check-listát!

Vegyél egy klasszikus spirálfüzetet. Nem kell nagy, bármilyen méretű megfelel. Ebbe minden nap írd fel az eszedbe jutó tennivalókat, majd nézd meg, mit tudsz párhuzamosan végezni. Mondunk pár példát!

Házimunka egy része párhuzamosan is “végezhető”. Minden reggel berakhatod a mosást, ha szárítógéped is van, akkor pláne jó reggel elkezdeni a mosást. Így míg telik a nap, ez megy a maga útján. Ugyanígy, míg az egyik gép megy, mehet közben a mosogatógép is, érdemes ezt is elindítani reggel, mert akkor a déli ebédhez már biztos tiszták az evőeszközök. Utána felrakhatod a levest, főételt, aminek sokáig kell rotyogni a tűzhelyen.

Tanulj meg fontossági sorrendet felállítani!

S. Bogi: “Nekünk a cégnél is az a legelső, hogy minden nap fontossági sorrendet állítunk fel a tennivalók között. Ilyenkor van az eligazítás is, a mini-meetingek is. Most ugye otthon nincs meeting, csak önmagunkkal, de ugyanúgy fontos a priorizálás.”

Mit jelent a priorizálás?

Mindig az élvez elsőbbséget, ami a mindennapi működéshez elengedhetetlen vagy határidős. Ez lehet egy adóbevallás elkészítése, egy árajánlat készítése vagy bekérése is. A legfontosabb dolgok nem várhatnak, így ha tologatod, az akár 1 napon belül is káoszt okoz vagy nagy lemaradást.

Tartsd be a munkaidőd most is!

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a vállalkozói létben is ez az egyik legnehezebb dolog: betartani a munkaidőt. Home officeban nagyon könnyű túlcsúszni a munkaidőn, mert észre sem veszed és éjfél lesz.

Húzz órát eleinte mindenképp ugyanúgy, mintha munkába mennél. Ez így elindítja a napot időben, maximum annyival később kelj, mint az utazási időd volt. Így már 8-kor reggel ugyanúgy ott tudsz lenni a munkafeladatok előtt.

A home office időgazdálkodásánál a priorizálás után a feladatok felosztása lesz érdekes. Nézd meg mennyi tennivalód van egy napra és próbáld meg legkésőbb 8-10 óra munkaidőbe beletenni és igyekezz eszerint haladni.

Figyelemelterelések home office-ban

Otthon sokkal több olyan inger ér, ami eltereli a figyelmed. Mivel nincs főnököd a klasszikus értelemben, így sokkal csábítóbb az online tévelygés: youtube videók nézése, közösségi oldalakon szörfölés. Erre az a legjobb, ha nem is nyitod meg ezeket a platformokat, mert ha egyszer belelépsz, nehéz kijönni belőlük.

Húzd ki, ami már kész!

Amikor nem tudod hirtelen eldönteni, hogy mit csinálj éppen, akkor vedd elő a listádat és kezd el elejétől a végig sorra elvégezni a feladatokat. Ha valamivel készen vagy, húzd ki vagy kedvenc színeddel pipáld ki. A nap végén ebből látni is fogod, hogy mennyi mindent megcsináltál és ez mentálisan is erőt fog adni ahhoz, hogy eredményesen tudj otthon home officeban dolgozni.

Home school – nehezített terep

Most a home office mellé begyűrűzött a #homescool életérzés is, amiről sok olvasónk panaszkodott, hogy “ezt már csak sok borral és csokival lehet túlélni”.

Ma már mi is szolfézs órába csöppentünk bele grafikai munka közben, szóval átérezzük a helyzetet. Mit tehetsz ilyenkor?

A priorizálás most végképp rendkívül fontos. Mivel többnyire kevés időd lesz dolgozni vagy épp szabad számítógép sem lesz a home school miatt, így mindenképp írd a tennivalókat a füzetbe és keresd meg a működéshez legszükségesebbeket és ha csak annyi időd marad, akkor azokat végezd el csak.

Próbáld itt is a napirendet kialakítani, mert körülbelül muszáj, mert különben tényleg káosz lesz.

Andi olvasónk: “Nálunk felsősök a gyerekek és részben tudnak egyedül tanulni. Van is elegendő számítógép, szóval az sem jelent szerencsére problémát. Viszont bevezettünk egy kis csengőt a kicsengetésre és becsengetésre, így a gyerekek napi szokásos rutinja is megmaradt. Nekünk felnőtteknek ez annyiban jó, hogy az online tanóra leköti őket többnyire (jó tanáraink is vannak) és így közben mi is dolgozunk, még akkor is, ha ott ülnek mellettünk az ebédlőasztalnál. Így mindenkinek van dolga és a szünetekben meg szabad az “ereszdelahajam“.

Zsófi olvasónk: “Nálunk egy alsós kislány van és egy ovis. Na ez nehéz ügy, mert az ovisnak nyári szünet érzése van és vele felváltva megyünk ki a kertbe, de közben a másiknak tanulni kell. Mi elbeszélgettünk velük arról, hogy mit hozott ez a szituáció és hogy most hogyan lehetne ezt megoldani. Szerencsére értelmesek és leszámítva az óvodással való folyamatos játékot, találunk olyan elfoglaltaságot neki is, ami akár egy órára is lefoglalja és a legfontosabbakat meg tudjuk a magunk munkájában is tenni.”

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×