Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) vetőmag

350 Ft

Hibiscus moscheutos

Kiszerelés: 10 db vetőmag/csomag

Elfogyott

Kategória: Címke:

Leírás

Komolyabb kártevőjük nincs, gyógynövényként a virágából nyálkaoldó tea főzhető, de kizárólag vegyszermentes gazdálkodás esetén!

Magvetése:

Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) vetőmaghoz porhanyós magvetésre alkalmas talajkeverékre van szükség, 20 C fok körüli talpmelegben érdemes vetni. Csírázási ideje viszonylag hosszú, akár 1 hónap is lehet, mely nagyban függ a hőmérséklettől.

Elhelyezése a kertben:

Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) méretéből adódóan jó szoliternövény vagy háttérnövény évelőágyásokban. Jól harmonizál menta és zsályafélékkel. Nagy levelei impozánsak, nagy virágai élénk színfoltok. Jól illik mellé a sárga színű virágokkal díszített kúpvirág is, vagy az élénk kék őszirózsafélék.

Vegyes színkeverékű vetőmagként, a fehértől a halvány rózsaszínen át a mély bordóig. Magasra növő szoliter évelő. Későbbiekben az idősebb növények tőosztással szaporíthatók.

A Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) mintegy másfél méter magasra növő bokor. Virágai nagyok, színük fehér, rózsaszín, piros, bordó, szagtalanok. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Ha sikeres volt a magvetés és megnőtt a növényünk, akkor legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Ideje kora tavasszal van. Átültetésnél, tőosztásnál ügyelni kell a gyökérzet minél kisebb megsértésére.

A talajra különösebben nem kényes. Napfényes, esetleg félárnyékos helyre lehet ültetni. Vízigénye: heti kétszeri öntözést igényel. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. Virágai általában egy napig virágoznak, de folyamatosan hozza a bimbókat, így folyamatosan virágzik júliustól. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Magyarországon a hajtások télen elfagynak. Takarással kell védeni. Általában a komposztos takarást használják, de megfelel a nem túl kötött termőföld is. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell kb. 5 cm-re visszavágni. A takarást a locsolással lehet eltávolítani. Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű tápanyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag utánpótlást.

Lassan csírázó kerti évelők

Még többet megtudhatsz a mocsári hibiszkuszról a Wikipédia oldalán.

“A mocsári hibiszkusz elnevezés a rendszertani felfogástól függően mást és mást jelent. Korábban Carl von Linné elkülönítette egymástól a Hibiscus moscheutos és a Hibiscus palustris fajokat. Később a H. palustrist az óriás hibiszkusz alfajának kezdték tekinteni H. moscheutos subsp. palustris néven, melyet Priszter Szaniszló magyarul mocsári hibiszkusznak említ könyvében. Míg a The Plant List ismét önálló fajként tekint a mocsári hibiszkuszra (H. palustris), addig mások nem tekintik érvényes fajnak, sőt alfajnak sem, hanem csupán az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheatus) egyik színváltozatának, azaz ebben az esetben a H. palustris a H. moscheutos szinonimája. Aki ez utóbbi értelmezést követi, annak tehát a mocsári hibiszkusz név az óriás hibiszkusz név szinonimája.”

Miért fontos a Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a kertben?

Mivel a hatalmas virágok előszeretettel csalogatják a ritka pillangóféléket, így a lepkebarát kertek fő növénye is lehet. Érdemes akkor viszont más lepkecsalogató növénnyel együtt ültetni, mint például a pillangóvirág, bársonyvirág, gazánia, napvirág, díszcsicsóka vagy épp az őszirózsa.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA ImageChange Image