Dark Mode On / Off

Újabb alföldi siker: bronzérmes lett az akasztói fűszerpaprika

Szeretünk hírt adni a sikerekről, hiszen küldetésünk, hogy a jó dolgokról beszélni kell a mezőgazdaságban. Varga Krisztina, őstermelő harmadik helyezést ért el a ZKI szervezésében a Vastagh József Paprika-őrlemény versenyen.

Fiatalos lendület és patentül rendben tartott kis gazdaságból érkezett a versenyre Varga Krisztina, akasztói termelő, akinek az első paprikaversenye ez és rögtön egy harmadik helyezéssel térhetett haza.

A nagy izgalmak előtt egy bevizsgáltatáson is átesett az általa készített fűszerpaprika és 207 ASTA-értéket ért el a színanyagok terén.

Mit is jelent az ASTA-érték?

Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA-értéke:

több mint 120: különleges minőségű
120-100 között: csemege minőségű
100-80 között: édes-nemes minőségű
80-60 között: rózsa

Hogyan lesz egy fűszerpaprikának magas ASTA-értéke?

A magas minőséghez egy megfelelő tápanyag-utánpótlásra van szükség és természetesen a megfelelő növényvédelemre, zöldmunkára, megfelelő fajtaválasztásra és tényleg benne kell lenni a sorok között szinte folyamatosan, mert a fűszerpaprika sok törődést igényel.

– Vallja Varga Szabolcs agrármérnök, tanácsadó, aki a bronzérmes ültetvénynek is egyik szaktanácsadója volt Krisztináéknál.

Varga Krisztina szorgos munkájának meglett a gyümölcse. A fajtaválasztásban is gondosan járt el, hiszen akármilyen fajtából nem lehet prémium minőségű fűszerpaprikát termelni. Fajtaválasztásban a ZKI Bolero és a Palotás F1 fajtákat választotta a fóliás termesztéshez.

Varga Krisztina fűszerpaprika őrlemény édesnemes Akasztó
A különleges minőségű fűszerpaprika Varga Krisztina őstermelőtől
varga krisztina akasztó fűszerpaprika
A gondos munka a fóliaházban meghozza “gyümölcsét”

Mit tud egy Bolero fajta fűszerpaprika?

Csüngő termésállású hidegfóliás hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas fajta. Folytonos növekedésű, festéktartalma szedéskor 180-200 ASTA, utóérlelve 300-360 ASTA. Hajtatásban 4-5 tő/m2, szabadföldi termesztésben 60-75.000 tő/ha növénysűrűséggel ajánlott a termesztése. Folytonos növekedésű, csípősségmentes, csüngő termésállású. Intenzív szabadföldi, illetve hidegfólia alatti termesztésre ajánlott. Hajtatásban kötött bogyók száma: 100- 140 db/tő. Termőképessége nagyobb a Délibáb F1-nél, 10-15 kg/m2.

zki újság02
Részlet a ZKI újsásából a verseny kapcsán

Gratulálunk a termelőnek és megtisztelő szaktanácsolni egy lelkes és gondos gazdálkodónak!

A gazdaság kertészeti tanácsadói: Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, V. Topor Erika okl. kertészmérnök voltak.

Képek forrása: a termelő kizárólag tulajdonát képezik

Mint az élelmiszergyártás és termelés témaköre, mi is szakértői vagyunk a tudástárnak!

ÉRDEKEL A TUDÁSTÁR

Ajánlott cikkek