Dark Mode On / Off

Hogyan ápold a maranta szobanövényt?

Maranta ápolása

A nyílgyökér vagy más néven maranta egy rendkívül dekoratív szobanövény. Ápolása sem nehéz, alig pár trükkje van annak, hogy sokáig szép növény lehessen.

Brazília őserdeiben honos. Fagyérzékenysége miatt nálunk elsősorban szobanövényként terjedt el a mi égövünkön. Rengeteg színváltozata létezik és termesztik manapság.


Levelei a színükön szépen mintázottak, fonákjukon bordó vagy szürkés színűek. A növény fő érdekessége, hogy éjszakánként leveleinek szélét bekunkorítja és függőleges pozícióba állítja őket. (Több ilyen növényfajt ismerünk, melyek érdekes mozgást végeznek a nappalok-éjjelek váltakozásával, ilyen az oxalis is.)

Magas páraigényű szobanövény a maranta


Tartása egyszerű, de sok odafigyelést igényel. Világos, de a közvetlen napsütéstől védett helyre állítsuk, legjobban a szűrt fényű helyeket kedveli. Rendszeres öntözést és magas páratartalmat igényel, ellenkező esetben levelei megbarnulnak. Magas páraigényét nedves kavicsággyal és a levelek permetezésével elégíthetjük ki. Erősen fagyérzékeny, ezért télen is legalább 16-17 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítsunk neki.

Rengeteg színváltozatának köszönhetően egy igen kedvelt szobanövény lett az utóbbi időben. Magas páraigénye miatt viszont nem minden lakásban lesz jó helye.

Bartolomeo Maranta olasz botanikus, orvosról kapta a nevét még a 16. században.

Ennek a növényfajnak az érdekessége, hogy a legtöbb fajtája igen lassú növekedésű és nem is lesz nagyméretű növény belőle. A legjobban akkor érzi magát, ha üvegházba vagy terráriumba tesszük, mert így tudjuk azt a páramennyiséget is biztosítani számára, amire szüksége van.

Az egyes, nagyobbra növő fajták viszont szép zuhatag formában hullanak körbe le a cserép oldalán, ami miatt a lakás igazi ékei is lehetnek.

Mivel nagy páraigényűek, így biztosítani kell viszont a szellőzést is, hogy a bakteriális és gombás fertőzések ne tudják megtámadni szeretett növényeinket.

Az ablakpárkány a jó hely számukra!

A színeslevelű szobanövények fényigényesek is, mint a Maranta leuconera is. Ha túl kevés fényt kapnak, akkor levelük képes visszazöldülni. De mutatni is ott mutatnak a legszebben, mert a napfény megcsillan a fényes és mintás leveleiken.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×