Dark Mode On / Off

Tuzsoni Arborétum

A teljesen szabadon látogatható Tuzsoni Arborétumot kár kihagyni a kirándulások sorából. Gyönyörű faóriások és igazi ritkaságok is láthatók barangolás közben.

Tuzsoni Arborétum elhelyezkedése

Mátra nyugati oldalán, Nógrád megyében, Fenyvespuszta és Tar községtől, a Csevice-forrástól nem messze található a Tuzsoni Arborétum. A 4 hektár területű park helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Nevét alapítójáról, Tuzson János botanikusról kapta. Kísérleti céllal 1925 után hozta létre a nagyszerű gyűjteményt. 1927-1928 között örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott a helyszínen. Rengeteg egzóta fajt hozatott távoli országokból. Ezek a trópusokon növő fák az évszakok teljes hiánya miatt egész évben egyenletesen növekednek, és nem tartalmaznak évgyűrűket.

Tuzson Jánosról, a névadóról

Kutatásai elsősorban a fás növények szövettanával, növényföldrajzi és ősnövénytani vizsgálatokkal foglalkoztak, de csemeteneveléssel, növénynemesítéssel, valamint gyógynövényekkel is foglalkozott erőteljesen.

Tuzson János fő területe, melyről híressé vált a neve tulajdonképpen, az ipolytarnóci ősfenyő kovásodott fatörzsével kapcsolatban végzett szövettani összehasonlító vizsgálat volt. Ez alapján nevezték el a fatörzset Pinus tarnociensis-nek.

Az Arborétum fafajtái

Ma már az Egererdő Rt. kezeli a területet. Erdészeti erdei iskolát hoztak létre és több közösségi rendezvénynek is otthont ad a terület. Teljesen ingyenes a belépés és rengeteg szebbnél szebb fafajtát lehet megcsodálni.

Lucfenyő (Picea abies), vörösfenyő (Larix decidua), erdei fenyő (Pinus sylvestris), oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), vöröstölgy (Quercus rubra) szelídgesztenye (Castanea sativa), balzsamfenyő (Abies balsamea), Colorado-fenyő (Abies concolor), kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmaniana), bérci fenyő (Pinus montana), a szürke dugászfenyő (Pseudotsuga menziesii var. caesia), zöld duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii), japán juhar (Acer palmatum) és jegenyefenyő (Abies alba) teszi izgalmasabbá az Arborétum fafajtáinak listáját.

Az egyik legfontosabb és legidősebb fája a területnek a 70 éves, 1960 körül ültetett, kb. 300 cm törzskerületű atlaszcédrus (Cedrus atlantica), melyet külön érdemes felkeresni.

Állandó belépéssel, ingyenes nyitvatartással csalogatja az oda látogatókat! De ha további látnivalókat is megnéznél, olvasd el korábbi cikkünk a vallási szempontból kiemelt jelentőséggel bíró, hazai szent helyekről itt.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×