Dark Mode On / Off

Fahamu a kertben. Így használd!

fahamu a kertben

Hobbikertészek körében gyakran felmerül a kérdés, hogy a fahamu a kertben használható-e tápanyag-utánpótlásra.

A rövid válasz az, hogy igen használható a fahamu a kertben! A fahamu értékes forrása lehet bizonyos tápanyagoknak, és a talaj pH-értékének módosítására is alkalmas. De körültekintést igényel a felhasználása. Mielőtt kiszórnánk, érdemes tájékozódni és figyelembe venni kertünk adottságait és tervszerűen kialakítani a veteményest.

Mindenképpen érdemes végezni egy egyszerű pH mérést kertünk talajából vett mintán, hogy megállapítsuk milyen kémiai kategóriába sorolható. Általánosságban elmondható, hogy talajba juttatáskor 10 dkg/m2 –nél többet nem javasolnak a kertészek.

Gazdag tápanyagforrás lehet a fahamu a kertben.

Jótékony hatását egyrészt azáltal fejti ki, hogy segít a talaj savasságának semlegesítésében, ezzel segíti a növények tápanyag felszívó képességét. 

Másrészt a fahamu olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek kedvező hatással vannak a növények növekedésére.

  • a kalcium a fahamuban leggyakrabban előforduló növényi tápanyag, és annak 20%-át vagy annál is többet teheti ki.
  • a kálium (más néven hamuzsír) a fahamu másik gyakori összetevője, amely legfeljebb 5%-os koncentrációban fordul elő.
  • a magnézium, a foszfor és a kén jellemzően a fahamuban is megtalálható 2%-ig terjedő koncentrációban.
  • nyomokban tartalmazhat vasat, alumíniumot, mangánt, cinket, bórt és más, a növények számára szükséges tápanyagokat.

Kártevők elleni védelem fahamuval.

  • Csigák ellen, az ágyások körbeszórásával.
  • Krumplibogár riasztóként, megelőzésre alkalmas inkább, ha már ellepték a növényt, akkor más technikát válasszunk.
  • Káposztalégy elriasztására. Itt is csak akkor hatásos, ha a rovarok megjelenésével egy időben alkalmazzuk vékonyan a növényre szórva.
  • Tetvek ellen is védelmet biztosít, elsősorban fák esetében, ha a törzset és a vastagabb ágakat lombhullás után bőven bevonjuk fahamuval.  
  • Hangyák ellen is hatásos. Közvetlenül a hangyabolyra teszünk egy kupac hamut, akkor hamarosan elköltöznek.

Mik a fahamu használatának lehetséges hátrányai? 

Mivel a fahamu a talaj pH-értékének növekedését okozza, a savkedvelő növények (pl. áfonya, azálea/rododendron, nyírfa, vörös juhar, tölgy) fejlődésére nézve kedvezőtlen. Sok konyhakerti növény is az enyhén savanyú talajt kedveli, ilyen például a burgonya a hagyma, ezért a fahamut megfontoltan kell használni e növények termesztése során.

Vannak növények, amik fogékonyabbá válnak a betegségekre lúgosabb talajban, ilyen a burgonya is mely varasodásra hajlamossá válik. Túl alacsony, de a túlzottan magas pH értékkel rendelkező talajokra is jellemző, hogy a növények nem képesek felszívni egyes tápanyagokat, így hiánybetegségek kialakulása is előfordulhat.

Mire figyeljünk, ha fahamut használunk a kertben?

Csak növényi eredetű hamut használj fel! Szén hamuja alkalmatlan arra, hogy kertészeti célokra használjuk. Ne legyen az elégetett fa vegyi anyagokkal kezelt, továbbá véletlenül sem kerüljön fáradt olaj, műanyag vagy szemét elégetésekor keletkező hamu a kertbe. Közvetlenül a növények köré a talajra csak keveset szórjunk, erre a kértevők elleni védelemnél van inkább szükség. Komposztba minden további nélkül mehet, mert a komposzt mikroszervezetei a növények számára feldolgozható állapotba tudják hozni.

Borítókép: Pixabay

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×