Dark Mode On / Off

Ilyen lesz az idei kerttrend 2021

Milyen lesz az idei kerttrend és vele együtt a vágott virágok, a kínálat? Vajon lesznek idén már kertészeti vásárok és szakmai rendezvények? Nem tudni még mindig, de azt tudjuk, milyen lesz az idei kerttrend 2021 -ben.

Mit mutat a faiskola és kertészet?

“Idén a WágnerKertben biztosan állíthatom, hogy a  Petunia WFL Constellation kollekción belül az Aries és Virgo fajtáink lesznek az igazi sztárok. Ezekből a fajtákból sokkal többet ültettünk mint a többiből. Olyan mintha a csillagos égboltot látnád. Crazytunia típusokból a  Moonstuck, Razzmatazz Knight rider  és Black mamba azok amik igen népszerűek. De a hagyományos színű petúniák is kedveltek. Továbbá idén újra kapható lesz a Cleome ami gyönyörű dísze lehet a kertnek de akár a terasznak is! Ezen kívül számtalan egynyári növényből lehet választani. Muskátliból újítottunk; a már megszokott színek mellett lesznek eddig sosem látott kompozíciók is.” – vallja Farkas Erika, a WágnerKert kommunikációs vezetője.

Petunia ‘Crazy Black Mamba’

A színek idén is rendkívüliek lesznek, de nem is baj! Mos tmég nagyobb szükségünk van arra, hogy vidámságot hozzunk és színeket a szürke hétköznapokba.

De milyen lesz az idei év virágkötészeti trendje?

A 2021-es év virágkötészeti trendjeit is átszövi a világ és a helyzet, ami körülvesz bennünket. Így talán nem meglepő, hogy a 2021-es évet a fenntarthatóság jegyében a „Felperzselt Föld” fantázianévre keresztelt élénk aranysárga szín képviseli. Ezzel a névvel is felhívva a figyelmet, a klímaváltozás lehetséges következményeire. A napsütötte árnyalattól kezdődően a színpaletta az élénk narancssárgától a kissé törött sárga felé halad, ahol reménykedve megmarad, hogy egy komor sárga-bézs színnel zárja a sort, amely a megsemmisült földet jelképezi.

E mellett ez a szín megvillantja a reményt, hogy újra találkozhatunk és kapcsolódhatunk egymáshoz szabadon, úgy, ahogy azt a pandémia előtt tettük. De addig is elhozza a fényt, a vidámságot, az örömöt, hogy ezzel ragyogja be otthonainkat és a lelkünket. A napsárga mellett, a bíborvörös, a földszínek, a puha fehérek és a zöldek mindegyike hangsúlyozza és teremt egyensúlyt ezen a túl sárga palettán. A visszahúzódás és a befelé fordulás még egy ideig velünk marad, és ezzel a nagyobb rendezvények helyett a kisebb családias megemlékezések, esküvők várhatók. Ez visszatükröződik a dekorációk és a virágcsokrok megjelenésében is, hiszen a grandiózus dizájn helyett az intimitás és a személyes kifejezés hangsúlyozása válik fontossá.

– vallja Rajnai Gábor, a Grajnai The Florist virágkötője.
Fotó: Grajnai.com
Fotó: Grajnai.com

Azért nekünk már nagyon hiányoznak a kedvenc kerti vásáraink, így a Gardenexpo is. Reméljük hamarosan újra találkozunk, hiszen a Kertportál csapata szokás szerint szaktanácsadóként is jelen lesz.

Az idei házikerti kerttrend a tapasztalataink alapján még inkább az öngondoskodás felé fogja venni az irányt. Nagyobb veteményeskertek, akár még a biotermesztés felé is növekvő igénnyel, mert a pandémia sokakat rádöbbentett arra, hogy mekkora érték a föld, a friss levegő és még egy falatnyi kertben is lehet termeszteni ehető zöldségeket, gyümölcsöket.

Az idei év sok szempontból különleges lesz. Mivel a konyhakertek és ház körüli veteményesek jelentősége megnövekedett, így a hangsúly a kertészeti kínálatban is a nagy palántaigényt fogja jelenteni a szabadföldi és konyhakerti zöldségekből és fűszerekből egyaránt. De ez csak jó, hiszen az egészséges életmódnak az is része, ha magunknak megtermeljük az egészséges zöldségeket, gyümölcsöket. Ugyanígy a kertkialakításokra is nagy hangsúly került már tavaly is és ez idén sem lesz másképp. A baráti sütögetések helyszínének kialakítása, a kertben való otthoni wellness-ezés és családi találkozóknak kialakított terekhez szükséges eszközök ugyanúgy fontosak lesznek, mint a gondos növényválasztás. Sőt, a kettős hasznosítású dísznövények, mint a mézbogyó vagy a folytontermő szamócák, dísznövényként is hasznosítható fűszernövények pontosan minden igényünket ki fogják tudni szolgálni a kertben. A magyar, ősi gyümölcsfajtákra is egyre nagyobb az igény, mert ezeket sokkal kevesebb vegyszerfelhasználással is termőre lehet fordítani és egészséges gyümölcsöket szüretelhetünk róluk. Az idei kedvencünk a Batul alma lesz, mert mind tárolhatóság, mind ízvilág szempontból egy jó fajtának számít házikertekben is .

– vallja V. Topor Erika, okl. kertészmérnök, a Kertportál.hu szaktanácsadója

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×