Dark Mode On / Off

Szeldelt páfrány, ami igazán hálás növény!

Szeldelt páfrány

Ha valami könnyen nevelhető zöld növényt szeretnél otthonodban, akkor a szeldelt páfrány kiváló választás lehet!

A páfrányok a régi retro otthonok kedvelt és népszerű cserepes növényei voltak korábban. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy egy modern otthon zöld növényeként ne állná meg most a helyét e szépséges zöld. Sőt!

Ezt érdemes tudni a szeldelt páfrányról

A páfrányok között több mint 30 fajt tartanak számon, melyek közül a legismertebb a szobapáfrány és a szeldelt páfrány. A latin neve Nephrolepis exaltata. A Föld trópusi területein őshonos leginkább, de Európában is jól asszimilálódott az idők során.

Örökzöld. Színe üde zöld.  Levele összetett, ívesen meghajló, szeldelt. A szélei enyhén fűrészesek. Viszonylag kicsire nő, de elérheti akár a 2 métert is egy-egy növény, megfelelő helyen, vagy a természetben tartva. Kifejezetten kedveli a párás, nedves környezetet. Földje savanyú föld.

Fotó: pexels.com

Ezek a tartásának az előnyei!

Tartása rendkívül könnyű, hiszen ritkán támadják meg betegségek. Inkább olyan kártevők támadása jellemzőbb, mint a pajzstetű vagy a takácsatka. Nagyon jó méregtelenítő és levegő tisztító. Kifejezetten hasznos, mivel megszűri a levegőt a szennyezőanyagoktól, káros anyagoktól, szén-dioxidtól. Könnyen alkalmazkodik a lakás klímájához, környezeti hatásokhoz. A nedvesebb, párásabb levegőt is kedveli, így azon kevés növények egyike, melyek fürdőszobában is jól megélnek.

Ablakban, de virágkosárban fellógatva is jól mutat, mégis leginkább állványra, oszlopra helyezve tároljuk. Nagyobb tereket érdemes vele díszíteni, hogy jobban érvényesüljön.

A szeldelt páfrány főbb tulajdonságai

Félárnyékos helyeket kedveli. Jól bírja a meleget, de a közvetlen, erős, tűző napfénytől védeni kell. Nyáron akár ki is helyezhetjük a szabad levegőre, viszont hidegebb időben, télen hozzuk be, mivel erősen fagyérzékeny és a huzatot sem kedveli.

Öntözési igénye magas. Márciustól augusztusig a növekedési időszakban bőven öntözzük szobahőmérsékletű, lágy vízzel. A többi időszakban viszont csökkentsük a mennyiséget. Mivel kedveli a magas páratartalmat, így többször permetezhetjük vízzel a leveleket is. A fűtés kifejezetten szárítja a növényt, ekkor fokozottan figyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a földje teljesen.

Érdemes évente átültetni, hogy megfelelő ütemben növekedhessen. Nagyon érzékeny a rovarölő szerekre,ezekkel óvatosan bánjunk. Szaporításaspórákról vagy indákról történhet a nyári időszakban, a legalkalmasabb időpont erre.

Tartása nem túl bonyolult így csodaszép dús növényeket nevelhetünk otthonunkban, időhiányban szenvedőként és kezdőként is.

Ha további zöld növényeket szeretnél beszerezni az otthonodba, olvasd el a marantáról készült bejegyzést is ITT.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×