Dark Mode On / Off

Fikusz: így neveld a fikuszodat!

Ficus benjamina

A ficus vagy ismertebb írásmódja szerint fikusza trópusokon és a szubtrópusokon gyakori növény. Hazánkban pedig kedvelt és gyakori szobanövény.

Fikusz fajták

Számos fajtája népszerű. Az egyik ilyen a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a másik a szobafikusz (Ficus elastica), vagy a lantlevelű fikuszt (Ficus lyrata) is ide sorolhatjuk. De akad még több, különlegesebb kinézetű fajtája is, mint a kapaszkodó fikusz (Ficus pumila), hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia), kislevelű fikusz (Ficus microcarpa), vagy a serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula).

Megjelenése, kinézete

Kétszikű, örökzöld növény, de ősszel lehullatja néhány levelét. Rendszerint kis vagy közepes termetű, de természetes környezetében akár a 30 métert is elérheti. Kérge egyszerű barna, és sima. Levelei szórtan helyezkednek el és tojásdad alakúak. Apró virágokat hozhat, melyből zöld, gömbölyű csonthéjas makkocskák fejlődnek.

tarkalevelű fikusz
Tarkalevelű fikusz az egyik legkedveltebb változata

A gondozása

Viszonylag egyszerű a tartása, különösebb gondozást, odafigyelést nem igényel. Viszont fényt és a magas páratartalmat igen! Ha száraz helyre tesszük, akkor a leveleit permetezzük. A gyökereit viszont védjük a túlöntözéstől, a pangó víz is ártalmas a számára. A hőingadozást és a huzatot nem kedveli, arra oda kell figyelni, különben elhullajtja a leveleit. Ahogy az állandó helyváltoztatás sem preferálja. Az ideális hőmérséklet a tartására nyáron 18-20 fok, télen 10-15 fok alá ne menjen. Semleges kémhatású virágföldet használjuk hozzá. Tápoldatozni kéthetente érdemes. A szobai fikusz egyik nagy ellensége a kiszáradás, így fontos az öntözővíz mennyisége, minősége. Ha nem megfelelően van öntözve, akkor a levelek hullani kezdenek. 

A legjobban dugványról szaporítható tavasszal. Az átültetését is akkora tegyük, ha szükséges. A gombafertőzésre érzékeny, a levéltetű, a takácsatka és a viaszos pajzstetű károsíthatja.

A beltéri növénydekorációk, így a közintézmények, irodaházak egyik legismertebb növénye. Ha biztosítsunk számára elegendő teret, akkor bárhol mutatós tud lenni és a gondozása sem túl nehéz.

Ami még fontos a fikusszal kapcsolatban!

Fontos hogy a növény mérgező, így kisgyermek és háziállatok közelében erre ügyeljünk, lehetőség szerint elzártan vagy magasra helyezzük! A növény levele tejnedvet tartalmaz, ami bőrirritáló hatású, ezért a metszésnél erre is érdemes odafigyelni!

Ha a fikusz mellé még valami izgalmas szobanövényt keresel, olvasd el ezt a bejegyzést is a koszorúfutókáról.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×