Dark Mode On / Off

Lepkeorchidea átültetése

A lepkeorchidea átültetése nagyon egyszerű. Nem spoiler, de tény, hogy alig van pár egyszerű betartandó szabály és már kész is lehetünk vele.

Itt az ősz és a szobanövények is ilyenkor kapnak nálunk új lakóhelyet, mert nyáron többnyire a szabadban vannak. Ekkora a cserepeket jócskán kinövik, de például az orchideáknál a gyökereket át kell nézni, új közeget kapnak, mert a meglévő többnyire bealgásodik.

Nyáron a fák lombjai között helyezzük el a Phalaenopsisokat, vagyis lepkeorchideákat, ahol árnyékban vannak, de a lomb közötti párában és melegben tölthetik idejüket.

Irány a youtube csatornánk!

A lepkeorchideákat átlátszó cserepekben neveljük, átlátszó kaspókba téve. A cserepeket is ilyenkor ősszel mossuk ki, de csak tiszta vízzel.

Első lépésként kiborítjuk a cserepekből az orchideákat, most direkt egy olyat választottunk bemutatásra, ahol a gyökerek eléggé el voltak halva. Ezt a tövet, ami a videóban szerepel szó szerint a halálból mentettük meg, teljesen kiszáradt a tél végére az öntözés ellenére, mert a lakás száraz levegőjét nehezen viselte. Ekkor először cserép nélkül kötöttük fel az egyik tuja lomba közé, majd kapott cserepet, hogy a gyökerek jobban tudjanak fejlődni. Most viszont átültettük.

Az elhalt léggyökereket levágjuk éles metszőollóval vagy szőlőnél használt bogyózó ollóval.

Az átlátszó cserépből kiöntjük a benne lévő algás talajt, majd a cserepet átmossuk tiszta vízzel.

A lepkeorchidea átültetése

Ekkor kerül bele a friss talajkeverék, melyhez most az OBI orchidea talajkeverékét használtuk. Ár-érték arányban választottunk, egy csomagnyiból rengeteg cseréppel tudsz átültetni.

Mivel a gyökerek elég kicsik, így háromnegyedig töltöttük talajkeverékkel a cserepet, ráültettük az orchideát és a léggyökereket szabadabban hagyva rászórtunk körbe még egy kis keveréket.

A léggyökereknek mindig szabadon kell lenni, csak ami eddig a közegben volt, azt tegyük a talajba továbbra is. Szükség esetén nagyobb cserepet is kell választani.

Ha átlátszó kaspóban tartod az orchideákat, akkor nem feltétlen kell a régi cserepet kidobni, ha picit elreped, ezzel is csökkentve a műanyagok használatát, bátran újrahasználhatod.

Ugyanez nem lesz igaz a többi cserépre, ahol más talajkeverékkel dolgozunk.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×