Dark Mode On / Off

Tomatillo vagy zsidócseresznye: Amit a Physalisról tudni érdemes

tomatillo zsidócseresznye physalis

Nagypapám kertjében a kerítés mentén rengeteg tomatillo, zsidócseresznye volt, valahogy szinte kiírthatatlannak számított. Apró narancsos-vörös bogyóját tilos volt megenni, mondván mérgező, de mindig megvártuk, mire hálószerűen őszre megszáradt, majd a nagy talpasvázába kerültek a hajtásaok tele a hálós, pirosbogyós termésekkel.

Egy pár éve viszont már lehet vele az “Eat me” sorozatban találkozni, mint különleges csemege, így nem voltunk restek és mi is kipróbáltuk a zsidócseresznye, vagy más néven tomatillo termesztést a Kertportál Majorban, a vad homokunkon. Az eredmény lenyűgöző lett!

Fotó: Gourmet & Delicious Manufaktúra

Öntözés nélkül is megtermett

Sőt! A homokon termesztés mindig nagy kihívás, még a gyakorlott gazdáknak is, így két eltérő helyre ültettük a Physalis magoncokat. Az egyik a csepegtető szalag mentén, ahol még a rendszeres víz mellett a tápanyagot is kapták, a másik tesztterület a tópart volt, ahol gyakorlatilag rendszeresen “ki volt száradva”, nem öntöztük rendszeresen. (Ez egy mesterséges tópart, nincs a talajban emitt nedvesség, max a légkör valamivel párásabb.)

Még mi is meglepődtünk, hogy az öntözéstől mentes területen rengeteg termés kötött be a kis tomatillókon (Physalis peruviana), míg a rendszeresen öntözött és a zöldségtermesztésben megszokott tápanyagokkal ellátott területen a zöldtömeg mellett alig hozott termést a növény.

Hogyan termesztettük?

A tavaly megvásárolt gyümölcsökből nyertük a magokat, január-február körüli magvetéssel majdnem 100%-os csírázást mutatott. A kis palántákat szétültettük az öntözött és az öntözés nélküli területeken próbatermesztésre. Ahol a magasabb nitrogénmennyiség volt jellemző, mert erősen komposztált és rendszeresen tápanyagozott területen lévő növényeket néztük, ott hatalmas lombtömeget nevel, ízközönként szinte semmi virággal.

Ellenben az öntözetlen és rendszeresen kiszáradó területeken viszont ízközönként 1-2 termést is hozó növényeinkről már szeptember végéhez közeledve beért terméseket tudtunk szüretelni. Ez növényenként akár 30-40 termést is jelent

Érett tomatillo

Miért érdekes növény ez nekünk?

Amellett, hogy kuriózum, ami a piacra bevezetését is jelent(het)i, alternatív termesztési lehetőséget is rejt magában az ilyen arid homoktalajokon, mint a mienk is.

Milyen íze van és mire jó?

Bármennyire is lédúsnak tűnik, a kis termések tele vannak maggal és inkább húsos, mint lédús. Fanyarkásan édeskés, kesernyés, nehezen behatározható ízvilágú. Elsősorban plusz íznek javasolnánk gyümölcssalátákba, tortadíszítéshez, aszaláshoz.

Aki szereti a koktélokat, annak a pohárdíszítésre vagy koktéldekorálásra is kiváló lehet, például érdekes lenne koktélbárokban látni ezt az újszerű gyümölcsöt.

Lampionvirág, ami hasonló, de mérgező változat!

Véletlenül se keverd össze a lampionvirággal, mely szintén amerikai származású, viszont tűzpiros bogyójú és tényleg mérgező. Ez az, amit gyerekkorunkban a tilos listánkra írtak fel a szüleink, mint a “Ne egyél belőle, mert bajod lesz és akkor még ki is kapsz miatta” címszóval illettek. Tudományosabban a Physalis alkekengi faj ez, aminek bogyója is jóval kisebb, így végülis nehéz összetéveszteni az ehetővel, ami nagyobb és sárga, de azért kitértünk erre is.

A hártyahéj viszont egyik fajtánál sem ehető!

A lampionvirág hártyája vörös, míg az ehetőé zöldes-sárga! (Fotó: Wikipedia)

Mit érdemes még róla tudni?

Évelő, így egyszer kell elvetned vagy palántán megnevelned és kiültetned és utána éveken keresztül élvezheted, majd később irthatod. Mivel eléggé el tud hatalmasodni a kertben, így érdemes kerítés mellé vagy olyan helyre ültetni, ahol mást nem tudnál megtermelni.

Sok C-vitamint tartalmaz, hatásos a reuma ellen, vízhajtó hatású, napi 3-7 gyümölccsel csökkenthető a vér húgysavtartalma a Wikipedia alapján, de nagyon magyar szakmai forrás nincs még róla a beltartalmi értékekre vonatkozóan.

FONTOS! Még az ehető fajok gyümölcsei is mérgezőek éretlenül, így türelmesen várd meg, míg beérik és szedhető lesz. Az érettség jele, hogy a külső hártyás burok megszárad a bogyó körül!

Hol tudod megkóstolni?

Mivel Majorunk elkezdte termeszteni, így szeptember közepétől a Czakó Termelői Piaczon a Gourmet&Delicious Manufaktúra asztalánál fogod a gyümölcsöket megtalálni szombatonként 8-14 óra között a készlet erejéig!

SZERETED A KÜLÖNLEGES ÍZEKET? RAKD ŐKET A KOSARADBA:

Még több érdekességért keresd fel facebook oldalunkat!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×