Dark Mode On / Off

TECH: Kerti kütyük, amire szükséged lesz

kerti kütyük

Azt gondolnánk a kertben nincs szükség semmire, csak a két kezünkre. Kerti kütyük, ami nélkül megnehezíted az életed.

Kedves Gazdatársak és komolyabban a kertjükben dolgozók: összeszedtük azokat a technikai eszközöket, amivel sokkal eredményesebben lehet dolgozni még akkor is, ha nem vagy egy megszállott “digitalizáljunk mindent” ember. Ahogy én sem. De vannak kerti kütyük, ami nélkül már én sem állok neki a termesztési évnek.

Öntözőrendszer korszerűsítve

Látszólag úri huncutságnak számít, de aki kicsit is nagyobb területen kertészkedik az tudja: az öntözőrendszer rendkívül sok időt tud megtakarítani nekünk minden áldott nap. Akár csak egy nagyobb gyepfelületünk van, akár komoly veteményeskert: az öntözőrendszer nagy segítség. Egy fél hektáros (5000 nm-es) kertgazdaságban napi több óra öntözést is képes kiváltani!

EC-mérő eszköz

A használatához már némi előtanulmány szükséges, hogy valóban hasznát lehessen venni. Főleg a tápanyag-utánpótlás az, ahol nagy segítség. Valójában ha le akarjuk egyszerűsíteni a víz telítettségét mérjük vele, csak kicsit másképp, mint azt elsőre gondoljuk.

Egy jó EC-re beállított tápanyagkiadagolásnál akár spórolhatunk is a használatával, mert mindig tudni fogjuk mikor pont elegendő a kijuttatni kívánt mennyiség és mikor milyen a víz minősége, amibe kikeverjük a tápanyagot.

pH-mérő eszköz

A pH-mérés a kistestvére az EC-mérésnek és kéz a kézben járnak. Aki már olvasott utána a tápanyagok hasznosulásának, az találkozott már azzal, hogy minden tápelemnek megvan a maga pH tartománya, ahol fel tud szívódni, hasznosulni tud. Ha a pH rossz a tápanyagok szempontjából, akkor akár feleslegesen is juttatjuk ki, nem fog felszívódni.

Esőérzékelő és időjárás érzékelő

Ez főleg akkor érdekes, ha automata öntözőrendszer van. Egy ilyen beszerelésével például nem indul el, ha az időjárás esőre fordul, így szintén sok vizet lehet megtakarítani.

Elektromos vakondriasztók

Biztos nem csak nálunk van tele a kert túrásokkal. Ehhez érdemes elektromos vakondriasztót beszerezni, ami nagyon hatékony tud lenni házikertben is.

Borítófotó

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek