Dark Mode On / Off

Mitől gyomos télen a talaj?

Neked is feltűnt, hogy gyomos télen a talaj? Akár enyhe időben ugyanúgy lehetne kapálni, gyomlálni, mint nyáron. De mi van akkor, ha azt mondom, hogy ez jó? Nézzük is miért jó a gyomos talaj télen? Ez megválaszolja azt is, mitől is lesz gyomos. Minden, mindennel összefügg.

Azért érdekes télen a gyomnövényekkel való borítottság, mert a gyomok télen sem fagynak el (többnyire), aktívak. Aktív az asszimiláció és télen is növekednek az arra alkalmas, enyhébb időjárásokban. Az idei tél erre tipikusan jó példa.

Hogy mi játszódik ilyenkor a talajban?

A gyomnövények felveszik, helybentartják a talaj 10-20 cm-es felső rétegében a tápanyagok jó részét, felhasználják a nitrogént, melyből sokkal kevesebb mosódik be a talaj mélyebb rétegeibe, ezáltal akár az ivóvízbe is.

A nitrátosodás (az édesvizeink elnitrátosodása) korunk egyik legrosszabb velejárója a mai modern mezőgazdaságnak.

Talajélet, ha gyomos télen a talaj

Ha megnézzük közelről a talajéletet, akkor ezek a gyomnövények egész télen táplálják a helyi baktériumokat, gombákat, hiszen a gyomok gyökerein keresztül szőlőcukorral látják el ezen talajlakókat, cserébe tápanyagokat kapnak viszonzásul.

Hogy miért érdekes ez?

Tavasszal, amikor indulnak a vetések, palántázások, már nem egy alacsony szintről kell indulni a baktérium és gombaéletnek. Már induláskor egy magas egyedszámmal haszonnövényein segítségére tudnak sietni, egy gyors indult, gyors begyökeresedést, intenzív növekedést és tápanyagfeltáródást tudnak eszközölni.

Ez anyagi oldalon is megnyilvánul, mert kevesebb biopreparátumot, kevesebb műtrágyát kell alkalmazni. Biotermesztésben egy sokkal előnyösebb indulásról beszélünk.

A gyökerek a mélyebb talajrétegekbe vezetik a csapadékot, illetve nagyobb mennyiségű vizet tudnak a felső 10-20 cm-ben tárolni.

A zöldtömeg előállítása szempontjából kiváló komposztalapanyagként, vagy sekély bedolgozással zöldtrágyaként megoldást jelenthet a baktériumok, gombák itt tartásában.

Természetesen ilyenkor kerülendő a szántás, tárcsázás, maximum a kultivátorozás jöhet szóba. Mulcsozás is jó alternatíva lehet.

Még több hasznos kertészeti tippet olvasnál? KÖVESD INSTAGRAM OLDALUNKAT IS!

Könyvajánlónk a témában:

Borítókép: Pexels

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek