Dark Mode On / Off

Szőlőt rehabilitáltunk!

A szőlő ápolásának egyik kardinális pontja a metszés. Amikor a metszésre nem fordítanak kellő figyelmet, az ültetvény állapota rohamosan elkezd leromlani. A legyengült ültetvényeken először a betegségek, kártevők jelennek meg nagyobb tömegben, később a termésmennyiség rohamos csökenése figyelhető meg.

 

A videóban a metszés előtti, majd utáni állapotot nézhetitek meg,

körbehaladva a tőke körül.

Az első lépés mindig a tőke megtisztítása a beteg, elhalt részektől, hiszen a tél során itt a kártevők és kórokozók könnyen áttelelhetnek és a következő évi növényvédelmi költségeket növeli amellett, hogy mind a tőke állapota, mind a termések minősége romlásnak indul.

A következő lépés, hogy nézzük meg, hol szeretnénk új, egészséges termőalapokat kialakítani. Ha nagyon kevés egészséges rügy van a tőkén, akkor fajtától függetlenül is érdemes a váltócsapos metszést alkalmazni, hiszen így bebiztostjuk magunkat, nagyobb esély lesz a szép, egészséges hajtások kialakulására.

A szőlő az a növény, ami az erős metszést is elviseli, és az ilyen esetekben sokszor meg is hálálja. 

Az új termőalapokat egyenletesen osszuk el a tőke felületén. Az egyesfüggöny esetében ez könnyen áttekinthető is bárki számára, így kezdő szőlősöknek házikertbe érdemes ezt a művelési módot végezni.

A lefelé álló rügyeket vágjuk teljesen vissza! Azokon a hajtásokon, melyek alulról erednek sok esetben alakulnak ki leszakadozó vesszők, mert a termény súlya lehúzza őket, így teljesen, vagy részben lerepednek. 

A tőkék törzsrészét is tisztítsuk fel.

Ha túl nagy metszlapok keletkeznek érdemes fasebkezelővel letisztítani. A metszlapok legyenek egyenletesek, szegélyük se legyen rojtos, szálkás, hiszen itt könnyebben telepednek meg a károsítók, és nehezebben is forr össze a seb.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×