Dark Mode On / Off

Függőleges kertek a nagyvilágban

A hazánkban nyomokban előforduló függőleges kertek mellett utánanéztünk pár nagyviláginak is…

A függőleges kertek az elmúlt 10 évben igen szép karriert futottak be a világ több pontján, hazánkban még csak nyomokban található belőlük egy-egy érdekes megoldás.

Most összegyűjtöttük ezeket a nagyszerű alkotásokat egy csokorba, hogy gyönyörködhessetek benne.

A függőleges kertek elkészítése nagy szakértelmet igényel, és az ápolása sem egyezik meg egy normál – vízszintesen elrendezett kerttel. Elsősorban nagyvárosokban jellemző, hogy olyan falfelületeket tesznek élővé, melyek addigi funkcionalitásukban csak az enyészeté lettek volna.

A nagy, összefüggő függőleges kertek ráadásul a levegő tisztításáért is felelnek, hiszen sokszor lombtömegben felérhetnek egy kisebb park lombtömegével. A tűzfalaknak előkelő díszei és mérnöki pontossággal megtervezett remekművei.

 

További képekért kattints a képre!

Partic Blanc az egyik leghíresebb művelője a függőleges kertek tervezésének, alkotásának. 1988 óta Dr. Blanc botanikus ötlete kinőtte magát, és egyre szélesebb körben használják.

Miért olyan fontos ez?

A nagy zöldfelületek javítják a levegő minőségét, csökkentik a levegő szén-dioxid tartalmát és a benne lévő egyéb szennyeződéseket. A másik nagy előnyük a zajfelfogó képesség és a mikroklíma pozitív befolyásolása. Míg az ilyen falfelletek télen csökkentik a meleg kültérre való kiáramlását, addig nyáron hűtő/szigetelő felületként nem engedik a téglafalakat hamar átmelegedni.

Munkahelyi javulás

A zárt terekben való felhasználását már Dr. Blanc is kifejtette. A botanikus rámutatott, hogy a zárt térben dolgozó emberek energiaszintje egy idő múlva leesik, és csökken a munkakedv, teherbírás. Ha nagy zöldfalakat hozunk létre a zárt terekben, akkor rövid idő alatt javul a dolgók hangulata, jobb lesz a tér mikroklímája, fittebbek és energikusabbak az emberek.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×