Legyen télen is szín a tányéron!

Legyen télen is szín a tányéron!

A Bolvári Biokerttel beszélgettünk, melyek azok a zöldségek, amit télen is lehet fogyasztani, ráadásul színt visznek az amúgy komor és sokszor egyhangú étkezésbe.

A Bolvári Biokert biogazdálkodással termeli meg a legalapvetőbb zöldségféléket és salátaféléket. Ha ettél már igazán roppanós salátát, na akkor tudod miről beszélünk.

Ha egy jó salátára vágynál, akkor vegyél egy jó nagy adag salátamixet Juliéktól, mosd meg, önts rá Csúzi Pincészet féle Málnaecetet, egy kis só, bors és már kész is. Ha még nagyobb kulináriára vágysz, akkor tiszta olívaolajat is tehetsz rá. Húsok mellé ugyanúgy ajánljuk, mint egy sajtos ételhez.

Mángoldok sorakoznak a piacra

Tudtad, hogy a mangoldnak rengeteg féle színváltozata van? Ha télen feldobnád a tányérod, akkor mangoldból készíthetsz salátát is, de rakott mangoldot is.

Ha készítettél már rakott kelkáposztát, akkor a recept ugyanez, csak a káposztalevelek helyett tegyél a rétegekre mangoldot! El sem hinnéd, hogy mennyire izgalmas íz lesz rögtön, enyhén kukoricás aromákkal.

Ha főzelékre vágysz, akkor szintén jó a mangold: párold meg a leveleket, tegyél hozzá fokhagymát, készíts habarást hozzá és máris kész a mángoldfőzelék belőle.

Sokan a mángoldot salátaként is szeretik, vagyis összeaprítják a friss leveleket, balzsamecettel meghintik és már eszik is!

Kale vagy marhakáposzta a Bolvári Biokertnél

A kale egy érdekes növény. Amerikában superfoodként tisztelik, szárított porként aranyárban mérik. Itthon viszont kevesen ismerik, pedig kiváló smoothie-k készíthetők belőle. Nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt az egyik legegészségesebb zöldségnek tartják még a kutatók is.

A kalet tedd turmixgépbe, önts rá vizet, tegyél hozzá almát héjastul és egy kis sárgarépát. Turmixold össze az egészet és már ihatod is!

Friss fűszerek télen is

Koriander, kapor, de akár petrezselyem is teremhet a téli időszakban is. A Bolvári Biokert minden héten visz a piacra is belőlük, hogy ameddig csak lehet, ne szárított fűszerekkel ízesítsd ételeidet. A szárítás során rengeteg enzim inaktiválódik, de a vitaminok egy része is képes lebomlani, ezért nagyon fontos, hogy amit lehet frissen fogyassz.

TUDTAD? A szárított fűszerek veszítenek aromájukból is, de azok a hasznos enzimek is lebomlanak a szárítás során, amelyek fontosak az egészséges táplálkozásban és szervezetünk számára is nélkülözhetetlenek.

Piano spenót fajta

Spenótok között a király, ízletes és még az is szereti, aki alapvetően a spenótot nem eszi meg. Salátának, főzelékként vagy akár csak wokban fokhagymával felpirítva mennyei köret készíthető belőle. Magas ásványianyag tartalmának köszönhetően szintén jó választás smoothiekba is, csak ízét lágyítsuk le egy kicsit sárgarépával és almával.

A Bolvári Biokertet megtalálod szombatonként a Czakó Termelői Piaczon is! Vagy kövesd Facebook oldalukat és mindig tudni fogod, merre találod őket!