Dark Mode On / Off

Szobanövényfürdetés: Imádni fogják növényeid!

szobanövényfürdetés - Kertportál.hu

A szobanövényfürdetés az egyik kedvenc feladatom, ha szobanövényekről van szó. Annyira látszik, ahogy fellélegeznek a szobai portól mentesülve, hogy akár minden nap megtenném.

Télen is és nyáron is egy rendszeres ápolási munka lenne a szobanövényfürdetés, mégis kevesen merik megtenni. Miért? A kérdés jogos. Inkább elmesélem, hogy miért lenne kötelező ápolási folyamat a listánkon!

Fürdesd meg a szobanövényeket, meg fogják hálálni!

Ha nincs időd a videót végignézni még feliratozva sem, akkor leírom azt a pár fontos tényt, ami miatt azt mondom, hogy heti rendszerességgel szükséges lenne minden növényedet az említettek kivételével megöntöznöd.

Miért fontos a növényeknek a rendszeres szobanövényfürdetés?

A növények a leveleiken keresztül lélegeznek és a levelekben zajlik elsősorban a fotoszintézis is.

A levelek hátoldalán (fonákán) találhatóak a gázcserenyílások, melyek nappal zártabbak, éjjel nyitottabbak, hogy a párolotatást optimalizálni tudják. Ahhoz viszont, hogy a légzés és a fotoszintézis tökéletesen végbe tudjon menni, egyáltalán le tudjon zajlani, ahhoz az kell, hogy a levelek tiszták legyenek. A por nagyon sok százalékban lefedi a növényeket és így sem a fotoszintézis, sem a légzés nem tud megfelelően zajlani, mert a por gátolja a folyamatokat.

A másik fontos tényező, hogy nagylevelű növényeknél főleg a párologtatás az, ami nagyon fontos, hiszen a hatalmas leveleknél sok esetben a páraigényesség is jelen van, mint a növény alapvető tulajdonsága, légzőgyökerekkel is rendelkeznek akár, mint a könnyezőpálma (Monstera).

Másik fontos megemlítendő, hogy a viaszosságot ne sértsük meg!

A levelek viaszos felületűek és amikor azt halljuk, hogy töröljük le ronggyal vagy szivaccsal, akkor ez a viaszosság miatt nem jó ötlet, mert megsérti azt a viaszos felületet, ami a növény leveleit védi.

Melyik növényeket ne fürdessük?

A szőrős, szöszös levelűeket, mint például az afrikaiibolya, ezeket ne fürdessük, mert a levelek között megülnek a vízcseppek és a levél károsodik.

Ugyanígy a virágzásban levőket is óvatosan, a leveleket szabad, de a virágokat ne érje a víz, mert például a lepkeorchidea virága is nagyon kényes a vízre.

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.