Dark Mode On / Off

3 tipp az örökzöld növények vásárlásához

Örökzöld növények vásárlása

Az örökzöld növények szemetgyönyörködtetőek a téli időszakban, zöld lombjuk melegséget ad a hideg tájnak.

Az örökzöldek vásárlása nem is olyan könnyű, mint gondolnád, így nem árt, ha vásárlás előtt alaposabban válogatsz a kínálatban.

  1. Talajigényre oda kell figyelni

    A fenyőknél a savanyú és megfelelő talajszerkezetű közeg fontos, így olyan helyre, ahol sokat áll a víz, magasan van a talajvíz vagy iszaposabb maga a talaj, ott nem ajánlott fenyőket ültetni, kivétel pár fajt.

    A mészben szegény talajokon érzik jól magukat.

A nagyobb talajvíz mennyiséget a mocsárciprusok viselik jól (Taxodium fajok), bár ezek a téli időszakban lehullatják leveleiket.

A fenyők egy része jól tűri a szárazságot, de inkább a kiegyenlítettebb, hűvösebb időjárás az ideális számukra.

2. Eredeti élőhely és igények

A fenyők igényeinél nézzük meg az eredeti élőhelyet, ahonnan származnak!

Védettebb kertekben az Araucaria fajok is télállóak lehetnek, de a fiatal növények fagyérzékenyek.

Az eredeti élőhely ismerete az a minimum igény, amit még elvisel a fenyő vagy örökzöld. Ez azt is jelenti, hogy egy gondozott, rendezett és rendszeresen öntözött kertben az eredetileg sivatagi örökzöldek is szépen tudnak fejlődni, mint pl. egy arizoniai ciprus (Cupressus arizonica).

Az örökzöldek igényeit ismerve nem is csoda, ha a nyugati országrészben van főleg meseszép fenyőliget és a hegyekben, mert az Alpok klímájához közelebb áll a fenyőfélék igénye és nem az Alföldre tervezték őket elsősorban.

Alföldi erdőkben ettől függetlenül gyakori a fenyő, mint telepített társulásalkotó faj, de igazi szépségük nem tud ilyen száraz, aszályos és tápanyaghiányos helyen kiteljesedni.

3. Száraz tűlevelek és okai

A száraz tűlevelek vagy tűlevél végek is többféle okot sejtetnek. Az egyik legegyszerűbb a légköri szárazság, vagyis sokkal több párát igényelne az örökzöldünk, mint amit kap.

Ettől függetlenül léteznek kórokozók is, melyek a tűlevelek száradását, megbetegedését okozzák: tűkarcgomba, fenyőrozsda, tuja hajtásbarnulás, pestalotiopisz betegség

Az örökzöldeknek számos kártevője is létezik, hamarosan erről is fogunk bővebben írni:

Ilyen kártevőik: boróka tarka díszbogár, tujaaknázó ezüstmoly, borókaszú és tujaszú, boróka pajzstetű.

(Borítófotó: Pexels)

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×