Dark Mode On / Off

Így készül: paradicsomszósz házilag

paradicsomszósz házilag

Amikor sok a termés és nem tudunk már mit kezdeni vele, mert hegyekben áll a lecsó és lé is, akkor a paradicsomszósz házilag is egy jó megoldás lehet annak, aki sokfélét főz otthon. Így dolgozunk előre a télre.

Aki ismer, már tudja, hogy tizenéve foglalkozunk élelmiszergyártással, mert a saját gazdaságunk alapanyagait rendre befőzzük és értékesítjük. Ez évi több tonna termény, ami szüretkor nyomja a vállunk, de amíg van, addig csak örülünk. De mi van akkor, ha a házikertben is annyira jó év lesz, hogy hegyekben áll a paradicsom? Így készül a paradicsomszósz házilag.

Unalmas már a lecsó és a paradicsomlé is?

Amikor a klasszikusokkal tele a kamrapolc, mint a lecsó és a paradicsomlé, akkor még mindig van paradicsom kint a kertben. Ez valahogy Murphy-törvénye. Eldöntjük, hogy idén csak lecsó és parilé lesz, aztán annyi paradicsom terem, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. Na ilyenkor jön a jó öreg paradicsomszósz, milánói és bolognai recept tartósítható verzióban és ez a most bemutatott változat is.

Paradicsomszósz házilag, sütőben, hogy egyszerű is legyen

Minden paradicsomfajta jó erre?

A paradicsomszósz házilag receptje nem igényel nagyon különleges paradicsomfajtát, de minél kevésbé lédús egy fajta, annál finomabb lesz a végeredmény és annál sűrűbb is lesz a szósz. A paradicsomszósz sűrítése természetes módon történik: nem adalékokkal, hanem a lé elpárolgasával. Tehát ha egy San Marzano fajtával dolgozunk, akkor hamarabb lesz sűrű paradicsomlevünk, mintha egy lédús, mondjuk úgy léparadicsomból tennénk ugyanezt.

Paradicsomszósz házilag? Mi lehet még?

Onnantól, hogy lesütöttük a paradicsomot, már csak rajtunk múlik a fűszerezés. Persze mi azt jobban szeretjük, ha egyben sül az egész, mert jobban átjárja a szószt is a sok fűszer. Ha olívabogyóval és fokhagymával készül, akkor az egy antipasti jellegű dolog lesz. De ha oregánó-bazsalikom irányba megyünk el a fűszereknél, akkor egy jó pizzaszósz is lehet belőle.

Ugyanígy kaphat shitake vagy süngombát is, csak akkor a tartósításra jobban oda kell figyelni. A gombás dolgokat általában valamivel több sóval tartósítjuk, mint a gomba nélküli ételeket.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek