Dark Mode On / Off

Macskaterápia: A cicák, mint segítők és terápiás támogatók

macskaterápia - terápiás cicák

Noha külföldön már egész szép hagyománya van a macskaterápia foglalkozásoknak, hazánk még gyerekcipőben jár ezen a területen. Egyik úttörő éllovasa Bánszky Noémi, aki 2018 óta vonja be a munkájába a cicákat. A macskaterápia vagyis a cicák, mint segítők a mai témánk.

A macskaterápia kérdésben kezdjük is az elején: A jó hír, hogy mind a coaching ülések, mind tréningek, mind pedig különböző gyógypedagógiai fejlesztő folyamatok során, illetve pszichoterápiás ülések alkalmával is be lehet vonni cicákat is. 

Külföldön már elterjedt a terápiás cicák képzése és vizsgáztatása, ez itthon még gyerekcipőben jár. Nekem Bánszky Noémitől, Petró Esztertől és Dr. Kapp Pétertől tanulva volt szerencsém elmélyedni ebben a témában, noha 9 éves korom óta van, vannak saját cicáim. 10 évesen kívülről fújtam több macskás, orvosos könyvet, de az, hogy a munka során milyen csodás dolgokat lehet velük elérni, illetve hogyan lehet őket is pozitív megerősítéssel tanítani, csak pár éve lett az életem része.

terápiásmacska - macskaterápia
A terápiás cicák új irányt mutathatnak az önismereti programokon

2019-ben indult az első terápiás macska workshoppal az érdeklődők képzése – melyen már én is részt vettem – ami mostmár a Terápiás & Segítő Macskák Alapítvány égisze alatt zajlik, a cicák és felvezetőik képzése. Róluk bővebb infó itt: https://www.terapiasmacska.hu/

Nézzük meg először, hogy milyen jótékony hatása van a bársonytalpúak bevonásának a segítő munkába. Fontos elkülöníteni, hogy a segítő cica a gazdijai mindennapi életének a minőségét hivatott javítani, míg a terápiás cicák dolgozni járnak a felvezetőikkel és sok “idegen” ember napjait teszik szebbé, teszik hatékonyabbá a fejlesztő munkát.

A terápiás macska állatasszisztált intervenciós foglalkozásokon vesz részt a felvezetőjével közösen, speciális képzést és sikeres vizsgát követően.

Noémi_olvasóprogram terápiás cicák macskaterápia
Noémi olvasóprogramot tart a gyerekeknek egy cica bevonásával

 A macska szerepköre a foglalkozás típusától függően változik. Ez lehet állatasszisztált jelenlét, aktivitás, oktatás, terápia, tréning vagy coaching.

Melyik cica alkalmas terápiás cicának? 

A terápiára alkalmas macska nyitott, érdeklődő, embercentrikus, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó, a saját gazdájához erősen ragaszkodó állat. Előny, ha étellel jól motiválható.

Mivel a macskákkal végzett intervenciós programok rendkívül széleskörűek, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy minden macska minden típusú munkára alkalmas. A felkészülés során tehát nem csak az a kérdés, hogy a macska „alkalmas-e” a feladatra, hanem az is, hogy melyik típusú segítségnyújtás komfortos a számára.

Mi mindenben segíthet?

Kommunikáció, érzelem kifejezés, mozgásfejlesztés, indulat kezelés, kiégés, önismeret, időgazdálkodás, önbizalom, szorongásoldás, motiváció, stb….

Minden coaching folyamatnak része az önismeret fejlesztése is, azonban vannak olyan szituációk, ahol a cél is ezzel hozható összefüggésbe.Sok felismerést hoz a cicakkal történő közös munka arról, hogy milyenek az egyén emberi kapcsolatai, temperamentuma, működésmódja. Ez remek alap lehet a szociális és mentalizációs képességek, illetve az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Ez Magyarországon egy meglehetősen új módszer, noha külföldi tanulmányokban már a ’80-as években is említésre kerül.

Az állatok simogatásának hatására csökken az emberek vérnyomása, szívfrekvenciája, ami hosszú távon is nagyon jótékony, egészségmegőrző hatású. Egy állat hatására az emberek nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán a résztvevő(k) kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére.

A cicas coachingban a cica is coach. Abban is rejlik az értéke, hogy az adott pillanatban létrejövő helyzetre reagál, arra ad őszinte visszajelzést. A tudatos vagy tudattalan viselkedés és érzelem azonnal visszatükröződik. Illetve a cica személyiségére és viselkedésére adott reakcióinkat szintén érdemes önreflektíven vizsgálni. Gyakran felismerhetjük a rokonainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal szokásos viselkedésmintáinkat, könnyebben tudatosítható, ha szeretnénk valamin változtatni, és ezt biztonságos környezetben lehet begyakorolni, jelen esetben egy cicával.

Az állatok a nonverbális kommunikáció fekete öves mesterei, ezért nem meglepő, hogy hibátlanul reagálnak a bennünk zajló folyamatokra, anélkül, hogy kimondanánk őket. Az állatokkal történő játékos interakció magában rejti a pozitivitást és ítélkezésmentességet.

Minden nap tanulok valamit a macskáinktól, mellette rendkívül élvezem a közös munkát. 

Célom, hogy partnerként együtt dolgozva másoknak is elérhetővé válhasson ez a fajta megtapasztalás és új felismerésekhez jutva tudjunk fejlődést nyújtani.

Pados Eszter & Bánszky Noémi

Sunshiny Coaching & Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány 

Borítókép és képek: az alapítvány tulajdonát képezik

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×