Dark Mode On / Off

Szilva eltevése télire

szilva eltevése télire

Az öngondoskodós sorozatunk mai részében a szilva eltevése télire kapta a főszerepet, mert most érik és most van idő végiggondolni, hogy mire használható fel akár úgy is, hogy nem mélyhűtőben tároljuk.

A szilva eltevése télire azért macerás, mert ha nem lekvárnak vagy kompótnak (befőttnek) akarjuk, akkor sok idő is részben, meg talán nagyobb gyakorlatot is igényel. De nézzük is sorra milyen lehetőségek vannak a szilva télire való eltevéséhez, hogy egy szem menjen kárba.

Befőttek és kompótok a keményebb szilvából

A befőttekhez többnyire keményebb szilvát kell használni, mert az a helyzet, hogy a puhábbak jobban szét fognak méginkább puhulni a dunsztolás során. Az viszont a keményebbekkel a jó, hogy még nem olyan édesek, így akár ecetes-savanyú irányba is eltehető, mint savanyúság, de édes irányban is eltehető, mint valódi kompót.

Ha tetszenek videóink, iratkozz fel csatornánkra!

Édes szilvakompót házilag

Az édes szilvakompót házilag is könnyen elkészíthető, 6 személyre az alábbi a recept:

Hozzávalók:

2 kg szilva
1,5 liter víz
½ kg cukor
ujjnyi fahéjdarab
5 szem szegfűszeg
1 kezeletlen citrom lehámozott héja

Elkészítése: A szilvát kimagozzuk, közben a vizet felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, 10 percig főzzük. Ebben a lében 5 percig főzzük a szilvát, majd visszahűtjük.

A szilva elrakása télire úgy zajlik, hogy tiszta, sterilizált üvegekbe beletesszük az előzőekben megfőzött szilvaszemeket és a főzőlével felöntjük. Lezárjuk steril lapkákkal, fejjel lefelé fordítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni. Egy nagy pokrócot is rátehetünk az üvegekre, hogy lassabban hűljenek ki.

Chutney és más szilvás finomságok

Ha van kreativitásunk, akkor bátran induljunk el a chutney-k világában. A sok téli fűszer illeszkedik hozzá, de ha netán tea irányba mennénk el, akkor az aszalást se zárjuk ki, hiszen rendkívül jó szárítmányok készíthetők szilvából is, akár felezve aszaljuk, akár csíkokra vágva.

Youtube csatornánkat itt éred el!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×