Dark Mode On / Off

Székek újratervezve

Amikor hagyatékban vagy más úton-módon hozzánk kerülnek régi bútorok, mindig megdobban a szívem, hiszen Nagypapám asztalos volt, így a fa szeretete valahogy belémköltözött.

Most 6 db régi Toner-székre esett a választás, ami átesett a Varga-családi felújítósdin.

A székek nagyjából 25 évesek, és gyakorlatilag teljesen kopott a festésük, többnyire stabilak, mégis jópár helyen a fa el volt repedve, az ülőlapjuk gyenge volt, és egy meglett 100 kilós férfiembert aligha bírtak volna el.

Előtte és utána – az elkészült mestermű

A javítás első lépése a faszerkezetek javítása volt. Fakitt-tel (fajavító anyag) eltüntettük az olyan repedéseket, ami statikailag nem befolyásolta a szék állapotát. Faragasztóval összeragasztottuk a támlákat, illetve ahol szükséges volt, az elrepedt részeket facsavarral megerősítettük. A csavarok fejét lekentük műfával (Fakitt), hogy ne látszódjanak a javítások. Amikor megszáradtak a javítások, akkor jöhetett a következő lépés.

A lenolaj kencével való lefestés abban segít, hogy a fa ne nyelje el a festéket és mélyebb legyen a szín. Mi a Boróka paliszander színét választottuk, és így lenolajjal nagyon szépen mutat a végeredmény. A lenolajat hagyjuk beszívódni a bútorba, és csak azután menjünk rá a színnel, ha már megszáradt a szék. Már a lenolajtól kapni fog egy olyan csodálatos mély színt, hogy nem is feltétlen kell lefesteni, de mi azért még sötétebb barnára vágytunk, így jöhetett a paliszander színű fafesték.

Az alapos festés után nincs is más hátra, mint hagyjuk száradni.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.