Dark Mode On / Off

Székek újratervezve

Amikor hagyatékban vagy más úton-módon hozzánk kerülnek régi bútorok, mindig megdobban a szívem, hiszen Nagypapám asztalos volt, így a fa szeretete valahogy belémköltözött.

Most 6 db régi Toner-székre esett a választás, ami átesett a Varga-családi felújítósdin.

A székek nagyjából 25 évesek, és gyakorlatilag teljesen kopott a festésük, többnyire stabilak, mégis jópár helyen a fa el volt repedve, az ülőlapjuk gyenge volt, és egy meglett 100 kilós férfiembert aligha bírtak volna el.

Előtte és utána – az elkészült mestermű

A javítás első lépése a faszerkezetek javítása volt. Fakitt-tel (fajavító anyag) eltüntettük az olyan repedéseket, ami statikailag nem befolyásolta a szék állapotát. Faragasztóval összeragasztottuk a támlákat, illetve ahol szükséges volt, az elrepedt részeket facsavarral megerősítettük. A csavarok fejét lekentük műfával (Fakitt), hogy ne látszódjanak a javítások. Amikor megszáradtak a javítások, akkor jöhetett a következő lépés.

A lenolaj kencével való lefestés abban segít, hogy a fa ne nyelje el a festéket és mélyebb legyen a szín. Mi a Boróka paliszander színét választottuk, és így lenolajjal nagyon szépen mutat a végeredmény. A lenolajat hagyjuk beszívódni a bútorba, és csak azután menjünk rá a színnel, ha már megszáradt a szék. Már a lenolajtól kapni fog egy olyan csodálatos mély színt, hogy nem is feltétlen kell lefesteni, de mi azért még sötétebb barnára vágytunk, így jöhetett a paliszander színű fafesték.

Az alapos festés után nincs is más hátra, mint hagyjuk száradni.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×