Dark Mode On / Off

Sertéspestis: változott a mentési terv

megjelent a sertéspestis mentási terve

Az Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport segítségével megújult hazánk ASP mentesítési terve. Az új előírásokat az országos főállatorvos 2/2020. számú határozata tartalmazza, a dokumentumban számos járványvédelmi előírást pontosítottak a tapasztalatok alapján, néhol egyszerűsítettek a szakemberek. Az új mentesítési terv célja az ASP elleni védekezés hatékonyságának emelése volt.

A mentesítési terv legfontosabb változásai között említhető például, hogy ha egy fertőzött területen ún. másodlagos pozitív esetet igazol a Nébih laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. Szintén a fertőzött területeket érinti, hogy az itt található vadfarmok vaddisznóállományait fél éven belül fel kell számolni – írja a Nébih.

A 2/2020. számú országos főállatorvos határozat, valamint a fontosabb változások listája elérhető a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv

Arra iztosan mindenki emlékszik, hogy mennyire befolyásolta a hazai libapiacot, amikor nemsokkal Márton-nap előtt a baromfivágási tilalom elérkezett. Több tízezer letömött libát érintett, melybe sok gazda belerokkant és a mai napig nem heverte ki a gazdaságuk.

Kérdés, hogy vajon megállíthatóak-e ezek a problémák vagy hogyan lehet segíteni a hazai állattartó gazdaságokon? A sertéspestis most is komoly problémákhoz vezethet, melynek áldozatai az ágazat résztvevői lesznek.

A mostani mentési tervben részletezik a gazdák kártalanítását, emellett az elhullott vaddisznók leadása, jelentése is részletesen belekerült a tervbe.

Borítókép

Olvass tovább: Mi a GMO és miért félünk tőle?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×