Dark Mode On / Off

Balkonkertész: ezeket termesztheted otthon

TV paprika - balkonkertész

Az önellátás régóta fontos kérdés volt a kertészkedni szeretők körében, hogyan lehet felkészülni, nekikezdeni és vajon a balkonkertész számára is vannak-e lehetőségek. Ezeket a kérdéseket vesszük most sorra!

Mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy legalább kicsiben elkezdjen kertészkedni, akkor is, ha csak egy panellakásban lakik a 10. emeleten. A legalapvetőbb konyhakerti fűszernövényeket ők is meg tudják nevelni, de rengeteg olyan törpe koktélparadicsom is van már, melyeket ablakpárkányon is lehet nevelni.

Természetesen önellátásról így szó sincs, de egy kicsit ez is hozzájárul ahhoz, hogy legalább egy kis friss zöldfűszer kerülhessen a konyhába kert híján.

Először is mire van szükséged mindehhez? Vetőmagot, cserepeket, palántanevelő földkeveréket kell szerezned. Tőlünk még tudsz vetőmagot rendelni, a többit kertészetekben tudod beszerezni.

Mit ültethetünk beltérben ablakpárkányra?

A fűszerek közül bátran válogassunk: ilyen a bazsalikom, metélőpetrezselyem, metélőhagyma, zsázsa, a különböző mentaféle is.

Vagy balkonládába ültessük őket vagy külön cserepekbe, így a gyökereik elég erősek lesznek ahhoz, hogy hosszabb ideig is nevelhetőek legyenek.

Mindig csak keveset vágjunk le a levelekből, ne a tarvágásban gondolkodjunk, hogy egyben az egészet felhasználjuk!

Egy kihajtott zellert is nevelhetünk úgy, hogy a kihajtott rész alatt egy kicsit a gumóból is hozzávágunk és egyben elültetjük cserépbe. Rendszeres öntözés mellett mindig lesz annyi friss zellerlevelünk, hogy egy finom paradicsomlevesre elég lesz.

Balkonkertész: amikor kicsit már a szabadban vagy

Ha már egy balkonnyi helyed van és még a nap is odasüt, akkor bátran kísérletezhetsz akár már most tépősalátával, retekkel, mángolddal is nagy cserépbe vetve vagy balkonládába.

A balkonládába vagy nagy cserépbe tegyél palántanevelő földkeveréket (ezt kapsz kertészetekben), vegyél hozzá vetőmagot és a vetőmagnak megfelelően ültesd el és rendszeresen öntözd. Pár nap alatt elkezdenek kicsírázni a magok és már az erkélyen élvezheted az első saját szüretelésű terményed!

A mángoldot érdemes külön dézsában nevelned, mert elég nagyra tud nőni. Amellett, hogy ehető levélzöldségről beszélünk és szuper rakott mángold készíthető akár egy tő levélből is, rendkívül jól díszít is a balkonon!

Borsót is vethetsz, mert könnyen kikel, de mivel nem elég kiadós, csak egy kevés levesrevalót tudsz majd kifejteni. Borsót inkább mikrozöldként érdemes termelned, mert úgy salátába is teheted vagy ételeidet díszítheted vele.

A balkonkertész lelked ne ismerjen határokat, hiszen a paradicsomtól kezdve egészen a paprikáig, de még cukkiniig is megnevelhető 1-2 tő az erkélyen is.

Hogyan termelnek olvasóink?

Brigi, a Degeszpocak gasztrobloggere tavaly is már a balkonon nevelt szamócát, melyről szüreteltek is!

Ráadásul Degeszpocak oldalán rengeteg tuti kenyérreceptet is találsz, ha most szeretnél megtanulni kenyeret sütni!

De nem csak Degeszpocak ilyen balkonkertész, kapjuk folyamatosan a képeket a többiektől is!

Bazsalikom palánta nevelés műanyagpohárban

A bazsalikomon ne szemenként vessük, hanem egy kis cserépbe több magot is helyezzünk!

Ha kis felületen való termesztési tippek érdekelnek vagy videókat néznél kertészkedős témában, akkor iratkozz fel YoutTube csatornánkra is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×