Dark Mode On / Off

Rovarirtás, poloskairtás környezetbarát módon. Kártevőirtás tippek

csotanyirtas kartevoirtas rovarirtas

Az elmúlt néhány évben sajnos sokunk életét nehezítette meg a büdös bogarak megjelenése a lakásban. A kártevőirtás szükségessége éppen ezért magától értetődő. A poloska bár sokak szerint csak egy átmenetileg kellemetlenkedő hívatlan vendég, míg az otthonunkban ártalmatlan, a mezőgazdaságban azonban nem ismeretlen kártékony tevékenysége.

A kártevőirtás sikeressége most talán egy új lehetőséggel bővült.

A kutatók nemrégiben találták meg Európában a szamuráj darázs populációkat – ez pedig ígéretes fegyver lehet az invazív büdös bogár elleni környezetbarát harcban. Ez pedig egy teljesen új szintre emelheti, sőt megszüntetheti a rovarirtás környezetre gyakorolt eddigi negatív, káros hatásait. Az élelmiszer-növényeket folyamatosan fenyegetik az invazív kártevő fajok. Az egyik ilyen, amely körülbelül az elmúlt évtizedben kezdett megjelenni Európában, a Halyomorpha halys, közismert nevén a barna büdös bogár. A Kelet-Ázsiában őshonos poloska nagyon polifág, több mint 170 növényfajjal táplálkozik – beleértve a gyümölcsöket, a dióféléket, a zöldségféléket és a szántóföldi növényeket is -, és éppen ezért minden évben jelentős terméskárt okoznak. Eddig széles spektrumú inszekticidek voltak a H. halys kezelésének leggyakoribb módjai. Az élelmiszerbiztonság és az ökoszisztéma-egészségügyi aggályok azonban, elengedhetetlenné tették a környezetbarát és fenntartható ellenőrzési intézkedések megtalálását. Ígéretes megoldás e mezőgazdasági kártevő elleni biológiai védekezés az egyik természetes ellenségével.

Az első szamuráj darazsakat Svájcban találták

Az EU által finanszírozott BINGO projekt során végzett kutatások arra a felfedezésre vezettek, hogy a Trissolcus japonicas, a H. halys természetes ellensége, már jelen van a Svájc délkeleti részén fekvő Ticino kanton almaültetvényein.

“Nehéz biztosan megmondani, hogy a Trissolcus japonicus hogyan érkezett Svájcba – valószínűleg azonban a 2 mm-es darazsat véletlenül a kártevővel együtt szállították el eredeti területeiről” – mondja Dr. Tim Haye társszerző az EurekAlerten közzétett hírben.

“De vajon Svájc volt-e a tényleges betelepítési ország, vagy a darazsat az éghajlati szempontból nagyon alkalmas Észak-Olaszországba vitték be, mielőtt északra terjedt volna, továbbra sem tisztázott”
– teszi hozzá Dr. Haye, aki a projektpartner Center for Agriculture and Bioscience International kutatója is.

Ígéretes kutatási eredmények

A T. japonicus darázs őshonos Kínában, Japánban és Dél-Koreában, ahol a H. halys büdös poloskája is őshonos. Ez a büdös bogár parazitoidja, ami azt jelenti, hogy lárvái táplálkoznak és fejlődnek a gazda által elhelyezett petékben, végül megölik őket. Natív tartományában a T. japonicus a H. halys domináns petesejt-parazitoidja, ezért klasszikus biológiai kontroll ágensnek számít az említett régiókban.

A háztartások számára azonban, főként mivel csak az elmúlt években jelentek meg, még nem alakult ki olyan ökobarát módszer, mellyel hatékonyan védekezhetünk a poloskák ellen. Éppen ezért a megelőzésre helyezzünk nagyobb hangsúlyt, mert néhány egyszerű tippel távoltarthatunk más kártevőket is otthonunktól.

Íme néhány bevált ötlet a büdös bogarak távoltartására

Tudjuk, hogy amikor elérkezik az ősz, a levelek sárgulni, barnulni kezdenek, hajnalonként a levegő is ropogóssá válik, a forró illatos sült sütőtök illata pedig betölti a házat, bizony a kártevők is melegebb hely után néznek a hideg közeledtével.

Egy másik nem túl kedvező jele annak, azonban, hogy a hűvösebb hónapok itt vannak, az a poloskák érkezése.

A “büdös” bogár néven elhíresült poloskák a hűvösebb hónapokban gyakran jelennek meg az otthonainkban, és meleg helyet keresnek az átteleléshez. Bár nem jelentenek egészségügyi vagy vagyoni kockázatot a lakástulajdonosok számára, ez a kártevő gyorsan kellemetlen szagúvá varázsolhatja bárki otthonát.

A többi kártevőhöz hasonlóan, beleértve a hangyákat és a termeszeket is, a büdös bogarak is gyakran nagyobb számban lépnek be a zárt terekbe, ami miatt ők is nehezen kezelhetőek.

Ennek eredményeként a lakástulajdonosok gyakran keresnek egyszerű módszereket, hogy megelőzzék ezeknek a betolakodóknak a megjelenését, mielőtt egy fertőzés kialakulna.

Praktikus ötletek a poloska távoltartására

Mivel a hőmérséklet folyamatosan csökken, az emberek elkezdik a téli hónapokra való felkészülést. Érdemes megfontolni a kártevők elleni védelmet mind otthon, mind a ház körül, ezzel is megakadályozva hogy ősszel a bűzös poloskák és más kártevők nemkívánatos házigazdájává váljon.

Azok számára, akik arra kíváncsiak, hogyan lehet megszabadulni a büdös bogaraktól, íme néhány egyszerű lépés, amelyet nemcsak kertesházban, de a társasházakban élők figyelmébe is ajánlunk. Egy rendkívül hasznos eredmény továbbá, hogy más kártevők bejutását is megakadályozhatják ezzel a néhány bevált ötlettel, így elkerülhetővé válik egy későbbi rovarirtás is.

1. Zárja le a belépési pontokat

A megfelelő ellenőrzés érdekében, töltsön el egy kis időt háza külső részének megvizsgálásával a könnyű hozzáférési pontok keresése érdekében. Nagyon figyeljen olyan területekre, mint a repedések és a közcsövek, a kémények mögötti részek, valamint a faburkolatok vagy más nyílások alatti területek. A talált repedéseket és lyukakat jó minőségű szilikon vagy szilikon-latex tömítéssel kell lezárni.

2. Cserélje ki és javítsa meg

A büdös poloska a legkisebb nyílásokon keresztül juthat be az otthonába, ezért fontos az ablakok vagy ajtók sérült részeinek javítása vagy cseréje. Ne felejtse el ellenőrizni, nincs-e szakadt szúnyogháló. Szükség esetén ajtó seprűket is telepíthet.

3. Kapcsolja le a lámpákat

A büdös bogarakat vonzzák a fények, ezért ajánlatos a minimálisra csökkenteni a kültéri világítást. Esténként kapcsolja ki a veranda világítását és húzza le az árnyékolókat, hogy megakadályozza a fény kifelé áramlását.

4. Csökkentse a nedvességet

Az otthona körül felhalmozódó nedvesség kiküszöbölése nagyban hozzájárulhat számos kártevő-fertőzés megelőzéséhez. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e szivárgó csövek és eltömődött csatornák.

5. Tegye elérhetetlenné az élelmiszerforrásokat

Egy másik módszer a poloskák és egyébként más kártevők kiküszöbölésére az, hogy megszüntetjük az élelmiszerhez való hozzáférést. Ez egyébként létfontosságú a csótányirtás kapcsán is. Az ételeket légmentesen lezárt edényekben tárolja, és a szemetet is érdemes mindig jól lezárva tartani. Ügyeljen arra is, hogy a konyhai pult mindig tiszta és morzsamentes legyen, nem beszélve a padlóról, melyet érdemes porszívóval tisztán és ételmaradék mentesen tartani. Így elkerülhető, hogy lakomát biztosítson számukra, és az elszaporodásuk okozta problémák miatt, szakember segítségét igényelje a rovarirtás elősegítésére.

6. Szellőztessen rendszeresen

Szellőztesse megfelelően az alagsorokat, a padlástereket, a garázsokat és minden lehetséges helyet ahol bejuthatnak. Fontolja meg a páramentesítő használatát ezeken a területeken.

7. Ellenőrizze a holmiját

Vizsgálja meg az olyan tárgyakat, mint az ünnepi dekorációkat tartalmazó dobozok és bevásárló táskák, mielőtt azokat a beltérbe hozza. A büdös bogarak szívesen bújnak el, amikor pedig már bejutottak a lakásba szívesen “fészkelik be” magukat, a mi bosszúságunkra.

8. A ház körüli teendők

Az ágakat és a cserjéket ajánlatos rendszeresen metszeni. Ezenkívül feltétlenül tárolja a tűzifát legalább 20 méterre a háztól és öt centire a földtől, így elkerülhető a későbbi rágcsálóirtás adta kellemetlenségek sora is.

9. Gondolja át mielőtt eltaposna egyet is!

Sok ember amikor poloskát talál az otthonában, az első gondolata az, hogy a legrövidebb úton szabadul meg tőle..tehát eltapossa. Megzavarodva vagy összenyomva azonban a büdös bogarak hajlamosak arra, hogy rendkívül rossz szagot bocsássanak ki a testük oldalán lévő pórusokból, nemhiába érdemelték ki a nevüket.

10. Használja a vákuum erejét

Hogyan lehet megszabadulni tőlük ha már beléptek az otthonába? Használjon porszívót eltávolításukhoz. Arra figyeljen, hogy a vákuumzsákot rögtön a kukába lezárt zsákba tegye, hogy megakadályozza a szag szétterjedését, mivel az elhalt büdös bogarak a zsák belsejében maradványokat hagynak, amelyek bűzös, kellemetlen szagot terjeszthetnek otthonában.

A poloskairtás elkerülése érdekében ne feledje, hogy az otthonát már előzetesen kezelni lehet a büdös bogarak miatt, még mielőtt azok problémává válnának.

De ha úgy gondolja, hogy a fertőzés már kialakult, vegye fel a kapcsolatot egy kártevőirtásban jártas szakemberrel, hogy felmérje a probléma súlyosságát és segítségére legyen a rovarirtásban. Ha többet szeretne megtudni a büdös bogarak vagy más kártevőktől való megszabadulás lehetőségéről, lépjen kapcsolatba egy profi rovarirtó Szakemberrel.

Cikk: EffektivSEO

Forrás: https://cordis.europa.eu/article/id/124540-europes-first-samurai-wasps-found-in-stink-bug-eggs-the-beginning-of-the-end-for-this-agricul

ÉRDEKELNEK HASONLÓ TÉMÁK?

Fülesbagoly-megfigyelésre hív a Madártani Intézet

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×