Dark Mode On / Off

Kitekintő: Virtuális utazás Új-Zéland szigetére

új-zéland - kitekintő

Utazásszeretőknek és álmodozóknak Új-Zéland lett a mai témánk pár érdekességgel és videóval!

Egy új sorozatot indítunk virtuális utazás címmel, mert nekünk bizony már nagyon bennünk van a nyaralhatnék, utazhatnék. De mivel ezt ugye hétköznapi halandóknak most tiltólistát – ne is beszéljünk róla, így megtesszük természetfilmnézéssel és képek nézegetésével. Új-Zéland mennyire szimpatikus az első utazáshoz idénre?

Bár ez korántsem pótolja a sós tengervízben való lubickolás élményét, de álomépítésnek jó lesz, amikor majd újra visszakapjuk a szabadságunkat mindannyian.

Mai és ezzel első virtuális utazás témánk Új-Zéland lesz!

Hol is van Új-Zéland?

Új-Zéland két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország a Csendes-óceán délnyugati részén. Formailag monarchia, államfője az Egyesült Királyság uralkodója. Földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama: még Ausztráliától is kb. 1500 km-re fekszik. A másik legközelebbi nagyobb szárazföld délen az Antarktisz. Északon Új-Kaledónia, a Fidzsi-szigetek és Tonga szigetek helyezkednek el viszonylag közel. Területe Magyarország területének majdnem háromszorosa. Mivel igen távol esik minden földrésztől, Új-Zéland a legutolsó nagyobb, emberi letelepedésre alkalmas terület, amit az ember általában – a maorik révén –, majd pedig az európai ember meghódított.

Új-Zélandi látkép (Fotó: Pexels/Ketan Kumawat)

A hosszú elszigeteltség miatt Új-Zélandon az állatok és a növények különleges biodiverzitása alakult ki, igen sok endemikus, csak itt élő fajjal. Ezek közül a legismertebbek a különleges madárfajok. Az ország geológiailag rendkívül aktív területen fekszik, az itt húzódó törésvonalak mentén gyakoriak a földrengések és a vulkanikus kitörések.

Kokatahi és más szépségek

Már a borítóképnek is rendkívül szép képet találtunk, mely Kokatahi folyó torkolatát mutatja. A sziget tele van mesés vízesésekkel, rejtélyesnek tűnő, szinte mesebeli helyekkel. Ha beütöd a youtube-on a keresőbe, akkor több útifilmet és még relaxációs zenét is találsz Új-Zélanddal kapcsolatban.

Egy kis relaxációnak

Éghajlata

Az ország déli részén az óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, az északi részen szubtrópusi a klíma.

Délen a Christchurch városában a középhőmérséklet télen 3-12 °C, nyáron 12-22 °C, ami azért kiváló kiránduló idő is egyben. Az Északi-szigeten fekvő Aucklandben télen 9-15 °C, nyáron 12-24 °C.

Érdekesség, hogy Új-Zélandon – mivel Földünk déli felén fekszikaz évszakok fordítva vannak, mint Európában, így Magyarországon is. Ezt már az úticél megtervezésekor nem árt figyelembe venni. A tél júniusban kezdődik, és egészen októberig eltart, ellenben az Északi-szigeten inkább júliusban kezdődik, de valamivel tovább is tart azokon a részeken.

Mount Aspiring Nemzeti Park

Új-Zéland déli szigetrészén található, mintegy 3500 négyzetkilométeres alapterületen terül el. A gleccsertavakkal és égbeszökő csúcsokkal szabdalt vidék az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, összességében 26.000 km2 méretű Te Wahipounamu (A zöld kövek helye – maori nyelven) központi területe. Tavai és vízesései különösen híresek.

Hobbitfalva

A Gyűrűk ura filmek egy részét is Új-Zélandon forgatták és egy sokak által követett magyar utazóblogger egy többrészes videót is töltött fel a youtube csatornájára erről a kalandról:

A srác oldalára érdemes feliratkozni, rengeteg jó utazásvideója van!

Érdekességek még Új-Zélandról

Ahogy nézelődünk magáról Új-Zélandról, hamar réjöttünk, hogy egyáltalán nem a két hét alatt körbejárható vidék lesz. Nem is igazán a hosszú utazás miatt, hanem a rengeteg látnivaló okán. Nézzük mit érdemes megnézni, ha oda utazol:

The Lost Spring – Whitianga: 1769-ben itt ért partot Cook Kapitány, de emellett gejzírek és gyógyfürdők helye. Itt rendezik meg évente egyszer a fésűkagyló fesztivált.

Amokura Glass – Rotorua: üvegfújó workshopok és az üvegfújás mestersége ismerhető itt meg.

Hobbitfalva: egyértelműen az egyik legérdekesebb helynek számít a Tolkien-könyvek óta.

Nugget Point/Tokata Walks: az Otago-part egyik legismertebb formája. A Catlins partjának északi végén indul, a Kaka-ponttól vezető út mentén fekvő meredek hegyfok tetején egy világítótoronnyal, sziklás szigetekkel körülvéve ( innen is kapta a nevét: The Nuggets). Innen belátni a teljes tájat, hegyeket, tengert, a sok tengeri madarat, köztük a pingvineket , szulákat és király kanalasgémet és a medvefókák kolóniáját. A Nugget Point csúcsának déli partján, a Zúgó-öbölben található egy kis sárga szemű pingvin kolónia is. 

Kedvet kaptál utazni? Örömmel töltött el ez a kis kitekintő? Kövesd oldalunkat napról-napra és hozd magad lendületbe!

EZT MÁR OLVASTAD? Óriás óceántisztító a Karib-tengeren

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×