Dark Mode On / Off

Modern kert: Pazar kert a dombtetőn

A kanadai, modern kert karosszékeiből nézve felhőkbe burkolózik a táj, amerre a szem ellát. Idilli környezetben, az erdő közepén élvezzük a levegő frissességét, a jellegzetesen nyári, friss szelet…

Otthon, vagy nyaraló? Mindkettő egyszerre.

A táj szépsége, a tiszta levegő, a medencéből visszatükröződő táj képe biztonságról, tisztaságról és békéről árulkodik.

A megfáradt mindennapok után elég csak hátradőlni és gyönyörködni a körülöttünk elterülő természetben, hogy igazán otthon érezzük magunkat.

A jó térkialakításnak köszönhetően a nappaliból vezető közlekedőn át hamar a kertbe jutunk.

A hajópadló szinte kifele vezeti a tekintetet, egyenesen a fákkal borított, járólapokkal fedett pihenősarok felé.

Az öreg fák árnyékában az asztalok, székek, és nyugágyak kaptak helyet. A kövezetről a kert puha gyepére jutunk, egyenesen a mesterségesen kialakított dzsungelbe. A gyep között százszorszépek díszítik a környezetet. A koros fákat meghagyva, néhány örökzölddel (gömbtuják, borókák) társítva igazán természet közeli az élmény. 

A tulajdonosok a kíváncsiskodó szemek elől elbújva, fából készült zárt kerítéssel veszik körül magunkat, melyre hellyel-közzel klemátiszt, futórózsát futtattak. A szabálytalannak tűnő járólapok közül néhol kikandikál egy-egy vadvirág: ibolyák, és maguktól betelepült varjúhájak bújnak meg a kavicsok között. Hogy a téli időszakban is legyen zöldellő növényzet, babérmeggy és babérsom gondoskodik a színekről. 

Az erdei társulás részeként az erdeifenyőkben is gyönyörködhetünk egész évben. A kert igazi madárbarát környezet. Kedvez a költöző madaraknak és az egész évben itt lakóaknak egyaránt. Az erdő közelsége miatt néha vadakkal is találkozhatunk: őzek, rókák, szarvasok gyakori látogatók errefelé.

Átsétálva az elkerített pihenőről a medence partjára jutunk. A gondosan összeválogatott növényzet, a zafírkék hatalmas vízfelület, a díszhagyma és levendula lila virága, a hófehér napernyők: a színek megannyi árnyalata el is feledteti a külvilág létezését, itt magunkra maradhatunk a színekkel, illatokkal és a lágyan lengedező széllel. A dombtetőn szinte mindig fúj a szél, de az egész napos napsütés miatt ez megbocsájtható. A medence körül vízpartimitátor növények teszik még valódibbá a vízpart élményét.

Növénytársítások

A sásliliomok, nádak, és a különböző fűfélék a széltől táncra perdülnek, így hűtve a forró napsütés erejét. Az évelőágyásokban évelő szarkalábat, cickafarkat, szamárkenyeret, szívvirágot, és a mogyorófa árnyékában gyöngyvirágot, sásliliomot találunk.

Túl a medencén egy újabb táj, a nyílt tisztás, az ég határtalan kékje jelenik meg szemünk előtt. A fakerítés felett néhol előbukkan egy-egy rózsatő virágcsokra, az évelőágyból is pár növényt felfedezhetünk, – mint a díszhagymát, vagy a gyöngyvirágot, de lényeg a vég nélküli erdő, amerre a szem ellát.

Meditációhoz a legkiválóbb a természet. Látni az alattunk elterülő erdőség gazdagságát, érezni a csendet, melybe nem szűrődik be a világ zaja…

A teljes cikket ITT OLDASHATOD EL!

MÉG TÖBB CIKK A TÉMÁBAN:

Hangulatos kerti kuckók építése

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×