Dark Mode On / Off

Permetezz és táplálj csalánnal!

Előző cikkünkben a növényi öntözőszerekről írtunk általánosságban, most konkrét recepteket is adunk mellé. Íme a csalán jótékony hatása.

A nagy csalán (Urtica dioica) közismert reuma elleni gyógynövény. A fiatal csalán mindig kesztyűben szedjük, és az egész növényt felhasználhatjuk. Az idősebb növényeknek csak a leveleit szedjük le az öntözőléhez.

Kétféle felhasználási módja ismert: az egyik a levéltetvek és atkák elleni védekezés, másik a növények táplálása.

Levéltetvek és atkák ellen az alábbi receptúrát ajánljuk:

0,5 kg fiatal csalánhoz öntsünk hozzá 5 liter esővizet (csapvíz vagy kútvíz is lehet). Hagyjuk 48 órát ázni a vízben a hajtásokat, majd szűrjük le egy textilrongyon keresztül, hogy a legapróbb növényi részek se kerüljenek a lébe, mert eldugíthatja a szórófejet. Ez a tömény anyag hígítandó: 1 liter csalánléhez 9 dl vizet adjunk. A hatékonyság érdekében tíz naponta ismételjük meg a permetezést.

A csalán másik felhasználása a növények táplálása.

Egy öt literes befőttes üveget negyedéig töltsünk meg csalánnal, majd öntsük fel vízzel és néha keverjük meg. Hagyjuk erjedni pár napot. Akkor készült el a tápoldat, ha már keveréskor nem habzik fel. Trágyázásra 1:20 arányban használható, és itt is érdemes 10 naponta belocsolni a növények körül a talajt.

A készítmény növeli a növények ellenálló képességét, és magas nitrogéntartalma miatt segíti a növények fejlődését.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×