Dark Mode On / Off

Városliget-ügy: Fakivágások kezdődtek

A tömegeket megosztó projekt beszámolója – A végleges helyszínrajz

Felkerült a főváros honlapjára a Városliget tervezett beépítésének helyszínrajza. Az eddig megismert elgondolásokhoz képest is tartalmaz új elemeket a terv.

Újdonság az eddigiekhez képest, hogy az ifjúsági élményközpont hatalmas épülete a Stefánia mellé, a szánkódombként funkcionáló Királydomb helyére épülne. A Fővárosi Nagycirkusz pedig nem költözik, jelenlegi helyén kerül bővítésre.

A bajor sörsátor megszűnik, ott a Vidámparkból áthozott Lézerdodgem épülete áll majd, pajtaszínházként fog működni. A kissé anakronisztikus Nebbien- féle diadalkapu megépítéséről sem tettek le (a főváros anyaga a tervet 1857-re datálja, holott Nebbien akkor már rég halott volt), ez a Stefánia-Ajtósi Dürer sor sarkára kerül, pont oda, ahol 1945 januárjában a szovjet és román csapatok a Liget területére léptek.

Az Olof Palme háznak, az 1885-ben épült műcsarnoknak nem találják a funkcióját, ezért ez vendéglátóhely (információink szerint kávéház) lesz.

Az Építészeti és Fotográfiai Múzeum a rondó két oldalán, míg a Néprajzi Múzeum a Fáskörnél, a Dózsa György út Ajtósi sarkán épül fel. A volt Felvonulási tér alatt végig mélygarázst alakítanak ki. A Magyar Zene háza a Washington szobor mögött, volt BNV telken valósul meg. A lebontott Petőfi Csarnok helyén szintén mélygarázs lesz, míg a Közlekedési Múzeumot az Ajtósi felé bővítik térszín alatt mintegy 3000 m² területen. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a jelenleg a Petőfi Csarnok emeletén található Repüléstörténet kiállítás itt nem kapna helyet, azt elvinnék a Városligetből.

A főváros leszögezi, hogy a Liget területén több száz éves, jelentős dendrológiai értékkel bíró fák találhatók.  ” A Liget programban (és a nemzetközi építészeti tervpályázat kiírásában) szereplő új létesítmények megvalósítása során a faállomány lehető legnagyobb mértékű megtartása kiemelt cél, de ennek ellenére fakivágással számolni kell.” – fogalmaznak.

Az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum helyszíne a Hermina út és az elbontásra kerülő Petőfi Csarnok  közötti terület. A nemzetközi tervpályázati kiírás az épület elhelyezésére 2,6 ha nagyságú tervezési területet jelöl ki.

Ellentmondás a főváros anyagában, hogy bár gasztrofalu építését nem javasolja a területen, helyette a meglévő egységek fejlesztésére fókuszál (5.oldal), a szöveg az utolsó oldalon mégis említi a létesítményt, gasztroliget néven (6.oldal).

A főváros az anyaggal kapcsolatban április 16-ig várja a véleményeket, erről bővebben itt olvashat

A komplett anyag innen tölthető le

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény