Dark Mode On / Off

Permetszereket növényekből

A permetlé és a növényi trágyalé készítéséhez sokféle növényt felhasználhatunk. Többnyire ilyenkor gyógynövényekre gondolunk, de ettől sokkal szélesebb az alapanyagkör: cserjék, fák, zöldségek és különféle gyomok is lehetnek a permetlé alapanyagai.

Az egyik legismertebb növényi permet és trágyalé alapanyag a csalán.

Miben tér el a permet és a trágyalé?

A permet mindig permetező készíülékből jut a növények felületére, és sokkal hígabb a trágyánál. Az öntöző trágyaleveket viszont egyenesen a növények alá öntjük, beöntözzük őket vele. Ugyan a levelekre kerülő trágyalé nem okoz gondot a haszonnövényeken, de azért bánjunk mindig óvatosan velük.

Milyen előállítási módok vannak?

Erjesztett lé friss vagy szárított növényből készül. Az erjesztőedényt ne töltsük tele vízzel, hagyjunk helyet a habzásnak. Az arányokat mindig az adott alapanyagnövény diktálja, más a kamillánál és más a csalánnál a szükséges vízmennyiség. Az erjesztett leveknél a folyamatos (naponta akár többszöri) kevergetés szükséges. Akkor kész a lé, ha már nem habzik.

Áztatott lé vagy a hidegvizes kivonat mindössze egy napi áztatás eredménye. Általában esővízben történik az áztatás és annyi mennyiséget keverjünk be, amennyit el is tudunk aznap használni.

A préselt leveket ritkán alkalmazzuk, mert speciális présgép igénye van. Apróra vágott növényi részekből készül, a gyümölcscentrifuga elvén működő szerkezettel. Ilyenkor is a préselt levet higítani szokás.

A forrázat is növényi részekből áll, melyekre forrásban levő vizet öntünk. A 20-30 perces főzés után lehűtjük és ebben a legűlt állapotban használjuk fel.

A főzet hasonló a forrázathoz, de ez abban tér el, hogy itt a vizet együtt forraljuk a növényi részekkel, így a forrás idő után számítjuk a plusz 20-30 perces főzési időt. Szintén lehűtött állapotba használjuk fel.

Hogyan juttassuk ki?

A kijuttatásnál a szűk keresztmetszet, hogy ha nem szűrjük le a leveket, akkor a permetezőt könnyen eldugíthatják az apró növényi részek, szemcsék.

 

 

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
46 vélemény

Minden bio növényi recept egy helyen, amire csak szükséged lehet – könnyen emészthető formátumban, informatív, egyszerű. 

Kérd díjmentesen most!

Töltsd le most díjmentesen!

Mindössze a keresztnevedre és email címedre lesz szükségünk:

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre és a letölthető kiadványokra.

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérjük, próbálja újra.

Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök az által ad ezen az űrlapon megadott információkat arra használjuk, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és marketinganyagokat biztosítsunk.
×