Dark Mode On / Off

Pákozdi Pagony Arborétum

Téged is vár a természet és a Pagony!

A Pákozdi Pagony Arborétum és vadaspark a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a Mészeg-hegy oldalában található. Több mint 96 hektáron terül el és nagyszerű kirándulóhely. Célja, hogy az oda látogatók minél színesebben, érdekesebben, élményszerűbben láthassák a terület élővilágát.

Az Arborétum történelme

A Pákozd-Sukorói Arborétum fejlesztési tervei 1976-ban készültek el. Végül a kivitelezési munkálatok 1980-as évektől kezdődtek csak meg.  Ám nem ment minden zökkenőmentesen. A tervek nem valósultak meg csak részben. A tervezett növényfajok nem mindegyike bírta a szárazságot és a talajt, így változtatni kellett az eredeti ötleten. A Pákozdi Pagony területén található vadaspark 2017. szeptember 22-én került megnyitásra.

Pagony vadaspark

A Pagony növényvilága és állatvilága

Területét főként a termőhelyének megfelelő erdő borítja, de azért sokféle fa- és cserjefaj is gazdagítja a növényvilágát. A fa-, illetve cserjefajok jelenlegi teljes száma 111, ebből a Kárpát-medencében őshonos fajok közül 62, az idegenhonos (észak-amerikai, ázsiai, dél európai) fajok közül 49 faj, illetve ezek változatai találhatók meg jelenleg a területen. Cser, virágos kőris, kislevelű hárs, mezei juhar, de megtalálható feketefenyves, molyhos tölgy, fehér akác, bálványfa és keskenylevelű ezüstfa is.

A fák, cserjék mellett sok lágyszárú növény is megfér, találkozhatunk foltos kontyvirággal, odvas  keltikével, fekete  kökörcsinnel, apró nőszirommal, lila ökörfarkkóróval, bíboros kosborral, tavaszi hériccsel, hegyi lennel, különböző árvalányhaj fajokkal, vetővirággal, mocsári  gólyahírrel,  fekete nadálytővel, fátyolos nőszirommal, sziki őszirózsával, fehér tündérrózsával is. Ezen kívül számos gombafaj is tiszteletét teszi az Arborétumban.

A hegy és különösen az ott található tó élővilága rendkívül sokszínű, sok madarat, lepkét, apró emlősöket, rágcsálókat, kisebb testű ragadozókat vonz. A védett fajok száma is számottevő. De ha nem elég, az Arborétum 7,25 ha területen lévő vadasparkja is sok látnivalót biztosít. Nagyvadak találhatóak a vadaspark részében, gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas, muflon, vaddisznó, őz. Illetve rengeteg madárfaj is van, az emu, fácánfajták, vadpulyka, gyöngytyúk, kacagó gerle, fogoly, szarka, szajkó, tőkésréce, nyári lúd, mandarin réce, páva. Pagony mesterséges tavában él négy különleges halfaj is, veresszárnyú  keszeg, szélhajtó küsz, bodorka, és egy védett faj, a kurta baing. A tó biztosítja a gazdag kétéltű és hüllő faunát is.

Ezért nagyszerű lehetőség a természet iránt érdeklődők számára egy hatalmas kirándulás az arborétumban!

Pákozdi Pagony Arborétum

További látnivalók az Arborétum területén

Másfél kilométer hosszú tanösvényével, 9 állomásával, az erdő életközösségeit, az erdőgazdálkodás folyamatait és az erdészeti munkát mutatja be. A tanösvény útvonala mentén található 15 méter magas kilátó kihagyhatatlan eleme a Pagonynak. A gyönyörű Velencei-tavi panoráma is megcsodálható róla.

Ezen kívül erdei iskolai foglalkoztató teremmel, az itt megtalálható tájmúzeummal, halászati múzeummal még izgalmasabb programot lehet szervezni.

A Pákozdi Pagony hatalmas zöldterületével, kis tavával, tűzrakó helyeivel, a 150 fő befogadására is alkalmas esőbeállójával ideális helyszín különböző rendezvények, céges rendezvények, csapatépítő programok, családi és baráti összejövetelek, születésnapok, de esküvők megtartásához is.

A Pákozdi Pagony Arborétumban és vadasparkban szakvezetés is kérhető!

Nézd meg a korábbi Arborétumokról szóló cikkeket is.

Pákozdi Pagony Arborétum és vadaspark

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×