Dark Mode On / Off

A kulé kavics, mint a hagyományos kavicskert egyik legfontosabb eleme

kavicskert- kulékavics - bekaslogistic - kiskert - hobbikert

Az ömlesztett anyagok zöme tökéletesen ideális arra, hogy valamilyen formában felhasználásra kerüljön egy díszkertben. Ilyenkor azonban nem csak felületkialakításról beszélhetünk, amikor az adott termék, így a murva vagy a bazalt látható marad, hanem olyan alternatívákra is gondolunk, mint a sóder, mely kitűnő alternatíva lehet ágyazáshoz és alapozáshoz egyaránt.

Természetesen vannak olyan ömlesztett termékek, melyek kapcsán csak nagyon nehezen tudjuk elképzelni, hogy megjelenjenek a díszkertben. Ide sorolhatjuk többek között a kulé kavicsot is, mely akkor lehet jó választás, ha példának okáért egy kavicskertet építenénk otthon.

Hogy mit értünk kavicskert alatt?

Gyakorlatilag bármit, akár egy továbbfejlesztett sziklakertet, akár egy kavicságyással ellátott egyszerű díszkertet, a lénye, hogy legyen benne valamilyen kavics. Azért nyilván ennél szigorúbb definíciók és szabályok is léteznek a kavicskert elnevezés kapcsán, amit gyakran illetnek a szárazkert elnevezéssel.

Ezek a kerttípusok felénk kevésbé ismertek, leginkább Ázsia egyes részein örvendenek óriási népszerűségnek. Olyan megoldásokról van itt szó, amikor egy díszkerten belül nem annyira a látványos növények, mint inkább a kövezett felületek, a kavicsburkolatok és kavicságyások kapják a központi szerepet.

Jellemzőek az ilyen kerttípusra a statikus, geometrikus alakzatok, az egymástól élesen elválasztott részek és ágyások. Nagyon sokféle növénytípussal működőképes a megoldás, mely tartalmazhat apró kavicsokat és nagyobb kőtömböket is. Hogy milyen növényeket válogatunk ki hozzá, azt a kert jellege és fekvése egyaránt meghatározza.

A kavicskertben jól mutatnak az örökzöldek, de mivel eleve egy száraz hatású kertről van szó, ezért a meleg-, szárazságtűrő növényeket érdemes előtérben részesíteni a megvalósításkor. Ha földrajzilag dombosabb kialakítású területről van szó, akkor a futónövények is jó alternatívát jelenthetnek, ha pedig a kavicskertnek vannak mélyebb részei, ahol az esőzések során víz gyűlik össze, akkor a vízkedvelő, a nedvességet jobban felszívó növények közül érdemes válogatni.

Mikor és hol érdemes kavicskertet építeni?

Alapvetően leginkább ott, ahol nekünk az a legjobban tetszik, de természetesen vannak olyan helyzetek és körülmények, ahol a kavicskert különösen jó választás lehet.

Mediterrán kertben

Kifejezetten jó választás például olyan esetben, ha rajongunk a mediterrán hatású megoldásokért, ezáltal egy klasszikus mediterrán kertben gondolkozunk. A szárazabb, kavicsos felületek kiválóan elegyíthetők levendulával, zsályával, rozmaringgal, de leanderekkel és cipruskákkal is. Legyen szó járható felületről vagy csak egy díszes ágyásról, főként a kulé kavics alkalmazása nagyszerű alternatíva lehet.

Árnyékos kertekben

Akinek túl árnyékos a kertje, és nem tud vagy nem akar tenni ez ellen semmit sem, annak szintén jó alternatíva lehet elgondolkozni egy kavicskert kialakításán. Az ilyen közegben sokszor még a puszta pázsit sem marad meg zöldellő rétegnek, és ha a kiégett fű vagy a kopár föld látványa már kellemetlen, akkor érdemes lehet kavicsozni legalább bizonyos részeket, és páfrányokkal, árnyékliliomokkal vagy más árnyékkedvelő növényekkel feldobni az összképet.

Autóbeállók, feljárók körül

Kifejezetten népszerű, mondhatni trendi megoldás, ha a kavicskertet autóbeállók és feljárók körül szeretnénk kialakítani. Egy betonozott, térkövezett vagy éppen murvázott felület mellett, illetve körül, betonszegéllyel vagy más módon határozottan elválasztott formában kifejezetten mutatós alternatívát képviselhet egy kavicskert. Akár szűkösebb, sávosabb kialakítás mentén is. Nemcsak biztos és látványos felületet ad, de nem okoz ott gondot a sár, miközben díszfüvekkel, például csenkesszel vagy fényperjével kiegészülve igencsak látványos összhatás érhető el.

Esőkertként

Érdekesség, hogy a kavicskert akár esőkertként is kitűnően képes megállni a helyét. Ez a gyakorlatban azokat a kertszakaszokat jelenti, ahol nagyobb esőzések után összegyűlik a víz és komoly kellemetlenségeket okoz, ezáltal például napokig tartó sarat eredményez. Ilyenkor a kavicskert azért jó alternatíva, mert elvezeti a vizet, miközben a felületet soha nem engedi sárosodni, hovatovább néhány növény segítségével még a víz szikkasztása is egyszerűbbé válik.

kulé kavics a kavicskert egyik alapja

Bár ahány kertész, annyi szokás, azonban sokan egyetértenek abban, hogy a kavicskert egyik legfontosabb eleme a jó minőségű kulé kavics, mely természetes módon keletkezik. Egy kellemesen sima, lekerekített felületű folyami kőzetről van szó, melyet a víz sodrása alakított ki. Nagyon sok helyen felhasználható a kertben, sok esetben többféle méretkategória is elérhető belőle.

Ennek megfelelően nagyon jól mutatnak például mesterséges kerti tavakban, de olyan esetekben is, ha járdák, lépegetők vagy konkrét kavicságyások kerülnek kialakításra. Bár a kulé kavics a kavicskert központi eleme, ez még közel sem jelenti azt, hogy más ömlesztett anyagok ne jelenhetnének meg egy ilyen közegben.

Sok esetben alkalmaznak például ilyenkor görgeteg köveket és kerti kőtömböket – más néven meddőket –, de kiválóan mutatnak egy ilyen kerttípusnál a zúzott kövek vagy a különféle kőzúzalékok, a bazalt vagy az andezit, ha pedig igazán előkelő megjelenést akarunk adni az adott közegnek, akkor érdemes lehet kipróbálni a murvát is.

A kavicskert kialakításának alapszabályai

Mint minden díszkerttípusnak, úgy természetesen a kavicskert kialakításának is vannak bizonyos alapszabályai, melyeket érdemes betartani a makulátlan végeredmény érdekében. Ezek a következők:

Legyen jó minőségű a kulé kavics

Fontos, mert sok helyen árulnak ütött-kopott, karcolt, törött, zúzott, akár újrahasznosított kulé kavicsot is, melyek sajnos közel sem lesznek annyira esztétikus megjelenésűek a kertben, mint egy frissen bányászott ömlesztett termék. A jó minőségű kulé kavics alapja sok esetben az, ha egyenesen a bányából kapjuk a megrendelt terméket, amire érdemes lehet odafigyelni a vásárláskor.

Mindig készítsük elő a terepet

A kavicskert kialakítása a közhiedelemmel ellentétben nem úgy történik, hogy az ömlesztett terméket egyszerűen szétszórjuk a hátsó kertben. Ez is egy megoldás, de tartósságról és esztétikáról ilyenkor nem beszélhetünk. Hogy mi a teendő? Elsőként egy alapos tereprendezés, a talajviszonyok kiegyenlítése, illetve gyakorlatilag az egész kavicskert számára egy alapásás, hogy legalább 5-10 centiméteres mélységben tudjunk dolgozni az ömlesztett termékkel.

Használjunk geotextíliát

Nem olcsó tétel, és sokan ki is hagyják a spórolás miatt, majd megdöbbenve tapasztalják, hogy a kavicskertben megjelent a gaz, ami normál esetben fizikai képtelenség lenne. Azonban közel sem lesz az, ha a kavicsot a puszta földön terítjük el. Fontos a vízáteresztő geotextília, mely nemcsak a csapadékot ereszti át könnyedén, de megakadályozza a kavicsfelület elsüllyedését, valamint a gazok felnövését. Természetesen a beültetett növényeknél a textília kivágására van szükség.

Ügyeljünk a növényválasztásra

Nagyon fontos a kavicskert kapcsán a megfelelő növények kiválasztása! Ilyen közegben rendkívül nehéz és körülményes az átültetés vagy a növénycsere, így a döntéskor legyünk tisztában azzal, hogy a kinézett típus milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mekkorára nő, milyen közeget kedvel, hiszen kellemetlen néhány év múlva azzal szembesülni, hogy valaminek nincs helye a kertben vagy egyszerűen elnyomja a többi növényt.

Tetszett írásunk? OSZD MEG barátaiddal és hobbikertész társaiddal vagy kövesd Facebook oldalunkat még több izgalmas tartalomért!

Korábbi írásunk kavicsos témákban:

Murva a kertben

Ajánlott cikkek