Dark Mode On / Off

Öleld meg a fákat!

Öleld meg a fákat!

A tudomány is bebizonyította jótékony hatását!

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben már hallottak a “faölelésről”, gyakran kapják olyan emberek ezt a becenevet, akik törődnek a környezettel és a bolygóval. De vajon hányan tudják, hogy a fák ölelgetése valójában javítja az egészségi állapotunkat? Ami azt illeti, nem is kell megölelni egy fát azért, hogy élvezzük számos egészségügyi előnyét, elég, ha a fák és a növények körül vagyunk a természetben.

Matthew Silverstone “Tudománytól elvakítva” című könyve (1) igazolja azokat az egészségügyi előnyöket, melyeket a fáknak köszönhetünk, többek közt pozitív hatással van a depresszióra, a koncentráló képességre, és még a fejfájást is képesek enyhíteni. Ennek gyakorlata már az ősi időkben is ismeretes volt, így ez nem egy új felfedezés.

A könyv sokféle különböző tanulmányt idéz, melyek például bemutatják, hogy a gyerekekre extrém pszichológiai és fiziológiai hatással van, és fokozza a mentális egészségüket és a jó közérzetüket, ha rendszeresen kölcsönhatásban vannak a növényekkel és a fákkal.

Egy közegészségügyi jelentés, mely vizsgálta az összefüggést a zöld terület és a mentális egészség között arra a következtetésre jutott, hogy “a természethez való hozzáférés jelentősen hozzájárul a mentális és általános közérzetünkhöz.”

Egy két évvel ezelőtt készült tanulmány azt mutatja, hogy a természet enyhíti a depresszió tüneteit, sőt fokozza az odafigyelést és a memóriát. (2) Talán visszatérve az alapokhoz, és újra kapcsolatba lépve azzal, akik vagyunk, és hogy honnan jöttünk pontosan az, amire szükségünk van ahhoz, hogy kiegyensúlyozzuk magunkat ebben a rohanó világban.

Egy másik jelentés szerint a “biztonságos zöldterületek ugyanolyan hatással lehetnek, mint a vényre kapható gyógyszerek a mentális betegségek bizonyos formáinak kezelésében.”

Ugyanakkor Matthew úgy érvel, hogy a korábban említett egészségügyi hatásoknak semmi közük a zöld területekhez, de tudományosan igazolt, hogy a fák és növények rezgési tulajdonságai azok, melyek jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre.

Hogyan hat ránk a növények rezgése?

A világon minden rezgésben van, szó szerint minden vibrál. A különböző rezgések hatással vannak a biológiai viselkedésekre. Így természetesen ha valaki megérint egy fát, vagy általában egy fa közelében van, a különböző vibrációs minták hatással lesznek a szervezete biológiai viselkedésére.

Képzeljük el, ha az orvosok felírhatnának napi egy óra tartózkodást egy erdőben a sok különböző gyógyszer helyett, melyek számos mellákhatással rendelkeznek.

Ez a módszer túl szépnek tűnhet, hogy igaz legyen, de mit veszíthetünk? Nem lenne érdemes kipróbálni? Talán más kezelések kiegészítője is lehetne.

Japánban az emberek az ‘erdő fürdőzést’ gyakorolják, ahol csendben eltöltenek egy bizonyos időt, hogy magukba szívják az ősi erdők bölcsességét, hosszú sétákat tesznek a fák között, hogy serkentsék az immunrendszerüket. A Taoizmusban a diákokat arra bíztatják, hogy meditáljanak a fák között, és úgy vélik, hogy a fák elnyelik a negatív energiákat, és azokat egészséges energiákkal helyettesítik. A fákra az érzelmi és fizikai gyógyulás forrásaként tekintenek, és magukra közvetítőként, befogadva az egyetemes energiákat.” (3)

Mi az, amit tehetsz?

1. Vigyél növényeket az irodahelyiségbe, vagy oda, ahol dolgozol.

2. Ha sétálsz, válassz olyan útvonalat, ahol fákkal teli parkon vagy természeten keresztül kell menned.

3. Vidd gyakrabban a barátaidat és a családodat fás területre amikor kimész, vagy játszol a gyerekekkel.

4. Ültess növényeket a kertben, és legyél velük a természetben, így kapcsolatba kerülsz a saját ételeddel és a Földdel.

5. Ültess egy fát a hátsó udvarban, vagy akár egy olyan területen, ahol úgy érzed, hogy jól jönne egy fa.

6. Szánj rá időt, hogy naponta vagy kétnaponta fák közelében lehess. Ne félj odaugrani, és megölelni egy fát!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×