Dark Mode On / Off

Metszés oktatónapunk

A gyümölcsfák téli metszése tanulható, és rendszeres programjainkon mindenki megtanulhatja a metszés alapjait.

gyümölcsfák metszése egy külön szakterület a pomológián belül. Akár házikertről, akár gyümölcsöskertről, ültetvényről van szó, a jó metszés az alapja a megfelelő termésmennyiségnek, és nagyban befolyásolja a fa állapotát is.

Varga Szabolcs agrármérnök hosszú évek óta tart országszerte metszés-bemutatókat, ahol az érdeklődők rengeteg hasznos információt kapnak a metszés tudományáról.

március elején Kaskantyún tartottunk egy ilyen bemutatónapot, amire pár nap alatt elfogytak a helyek. A nagy érdeklődésre tekintettel már gondolkodunk a következő időpontokon, bár az idei korai tavaszodás miatt lehet, hogy gondban leszünk, hiszen a gyümölcsfákat rügypattanásig meg kell metszeni, ha a téli metszésről beszélünk. A nyári zöldválogatás-oktatási napok idejét is hamarosan közzétesszük, hogy mielőbb tudjatok tervezni a szakmai napokkal.

Szabolcs tanulmányai során az ország legelismertebb szakértőitől tanulta meg a metszés tudományát, így az általa metszett és karbantartott ültetvények szemetgyönyörködtetőek, nagy terméshozamúak és a fák állapota is kiváló! Növényvédelmi szaktanácsadóként az egész év során szemmel tartja ültetvényeit – és a rá bízott, vagy általa metszett ültetvényeket is. A szakmai napokon erre bíztatja a tanfolyam résztvevőit is, hiszen tudjuk: “A gazda szeme hízlalja az állatokat is.” Ugyanez a szemlélet a gyümölcsfák esetében is igaz, a rájuk fordított figyelmet kamatostul meghálálják gyümölcsfáink.

A bemutatót több különböző ültetvényen tartottunk, volt közötte intenzív almaültetvény, szilvaültetvény és barack is. Emellett bemutatta a házikerti – nagy térállásban tartott fák nevelési módjait is.

A szakmai nap nagy sikerrel zárt, a résztvevők saját maguk is kipróbálhatták a különböző koronanevelési módokat – természetesen szakmai felügyelet mellett. Minden egyes vágást egyesével végigmagyarázott szakértőnk, mit miért kell levágni, és hogyan érdemes.

Szó esett a kabátakasztók kérdéséről is, mivel az elmúlt években a szakmában komoly viták indultak etéren, hasznosak-e vagy sem. Beszélgettünk a lekötözés módjairól, az ágak kiszabadtásának lehetőségéről is.

Szabolcs elmondta, hogy a metszés egyik legfontosabb tényezője, hogy “ésszel kell dolgozni” és több évre előre kell gondolkodni. Ugyan a fák képesek a regenerálódásra, de célszerű mindig előre kitalálni, hogy milyen koronaformát szeretnénk nevelni, és aszerint alakítsuk ki a vázágakat, gallérágakat is.

Beszélgettünk a fák fényigényéről és a terméséréshez szükséges megvilágítás fontosságáról, ami szintén metszéssel optimalizálható. Szó esett továbbá a szedés milyenségéről is, mennyire fontos már a legelején tisztázni, milyen szedési, szüretelési móddal kívánjuk a későbbiekben a fáinkat szedni, hiszen a koronakialakítás ettől is függ.

A szakmai napunk kora reggel 7-től kezdődött és egészen sötétedésig tartott. A résztvevők rengeteg hasznos információval lettek gazdagabbak, sokat tanultak ezen az egy napon, de nem győztük hangsúlyozni, hogy gyakorlat teszi a mestert. Az estét a tanyán egy nagy bográcsozással zártuk,  és a kötetlen beszélgetésben tovább folytak a gyümölcstermesztés rejtelmeiről szóló történetek, esettanulmányok boncolgatása.

A következő szakmai napokról érdeklődjön az info@kertportal.hu e-amil címen, vagy Facebookon!

Nézd meg a 2016-os programtervünket és küld el nekünk, hogy melyik érdekelne Téged! Az általad megjelölt tanfolyamról értesítést küldünk, hogy ne maradj le semmiről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×