Dark Mode On / Off

Metszés oktatónapunk

A gyümölcsfák téli metszése tanulható, és rendszeres programjainkon mindenki megtanulhatja a metszés alapjait.

gyümölcsfák metszése egy külön szakterület a pomológián belül. Akár házikertről, akár gyümölcsöskertről, ültetvényről van szó, a jó metszés az alapja a megfelelő termésmennyiségnek, és nagyban befolyásolja a fa állapotát is.

Varga Szabolcs agrármérnök hosszú évek óta tart országszerte metszés-bemutatókat, ahol az érdeklődők rengeteg hasznos információt kapnak a metszés tudományáról.

március elején Kaskantyún tartottunk egy ilyen bemutatónapot, amire pár nap alatt elfogytak a helyek. A nagy érdeklődésre tekintettel már gondolkodunk a következő időpontokon, bár az idei korai tavaszodás miatt lehet, hogy gondban leszünk, hiszen a gyümölcsfákat rügypattanásig meg kell metszeni, ha a téli metszésről beszélünk. A nyári zöldválogatás-oktatási napok idejét is hamarosan közzétesszük, hogy mielőbb tudjatok tervezni a szakmai napokkal.

Szabolcs tanulmányai során az ország legelismertebb szakértőitől tanulta meg a metszés tudományát, így az általa metszett és karbantartott ültetvények szemetgyönyörködtetőek, nagy terméshozamúak és a fák állapota is kiváló! Növényvédelmi szaktanácsadóként az egész év során szemmel tartja ültetvényeit – és a rá bízott, vagy általa metszett ültetvényeket is. A szakmai napokon erre bíztatja a tanfolyam résztvevőit is, hiszen tudjuk: “A gazda szeme hízlalja az állatokat is.” Ugyanez a szemlélet a gyümölcsfák esetében is igaz, a rájuk fordított figyelmet kamatostul meghálálják gyümölcsfáink.

A bemutatót több különböző ültetvényen tartottunk, volt közötte intenzív almaültetvény, szilvaültetvény és barack is. Emellett bemutatta a házikerti – nagy térállásban tartott fák nevelési módjait is.

A szakmai nap nagy sikerrel zárt, a résztvevők saját maguk is kipróbálhatták a különböző koronanevelési módokat – természetesen szakmai felügyelet mellett. Minden egyes vágást egyesével végigmagyarázott szakértőnk, mit miért kell levágni, és hogyan érdemes.

Szó esett a kabátakasztók kérdéséről is, mivel az elmúlt években a szakmában komoly viták indultak etéren, hasznosak-e vagy sem. Beszélgettünk a lekötözés módjairól, az ágak kiszabadtásának lehetőségéről is.

Szabolcs elmondta, hogy a metszés egyik legfontosabb tényezője, hogy “ésszel kell dolgozni” és több évre előre kell gondolkodni. Ugyan a fák képesek a regenerálódásra, de célszerű mindig előre kitalálni, hogy milyen koronaformát szeretnénk nevelni, és aszerint alakítsuk ki a vázágakat, gallérágakat is.

Beszélgettünk a fák fényigényéről és a terméséréshez szükséges megvilágítás fontosságáról, ami szintén metszéssel optimalizálható. Szó esett továbbá a szedés milyenségéről is, mennyire fontos már a legelején tisztázni, milyen szedési, szüretelési móddal kívánjuk a későbbiekben a fáinkat szedni, hiszen a koronakialakítás ettől is függ.

A szakmai napunk kora reggel 7-től kezdődött és egészen sötétedésig tartott. A résztvevők rengeteg hasznos információval lettek gazdagabbak, sokat tanultak ezen az egy napon, de nem győztük hangsúlyozni, hogy gyakorlat teszi a mestert. Az estét a tanyán egy nagy bográcsozással zártuk,  és a kötetlen beszélgetésben tovább folytak a gyümölcstermesztés rejtelmeiről szóló történetek, esettanulmányok boncolgatása.

A következő szakmai napokról érdeklődjön az info@kertportal.hu e-amil címen, vagy Facebookon!

Nézd meg a 2016-os programtervünket és küld el nekünk, hogy melyik érdekelne Téged! Az általad megjelölt tanfolyamról értesítést küldünk, hogy ne maradj le semmiről!

Ajánlott cikkek