Dark Mode On / Off

Petúnia fajtái, gondozásuk

A Petúnia a balkonládák ékessége egész kora tavasztól késő nyár végéig. A muskátlik mellett is kiválóan mutatós virágzó, ráadásul szép növényösszeültetések készíthetők belőle.

A petúnia és a muskátli az a két balkonnövény, amit gyakorlatilag mindenki ismer. Hála a szorgalmas nemesítői munkának, már számos szép és igazán különleges fajta érhető el a kertészetek polcain.

Általánosságban a petúniáról

Alakja mereven feltörő bokros, vagy elfekvő, illetve leomló. Magassága 20-30 cm, ennek viszont többszöröse (60-100 cm) szélességi kiterjedése. Hajtásai fölállók vagy elfekvők, csüngők, enyvesen mirigyes szőrzetűek. Levelei tojásdadok vagy hosszúkásak, ép szélűek és levélnyél nélküliek. Virágai levélhónaljiak, rövid kocsányon egyesével nyílnak. Gyakran még kellemes illatúak is.

Virágszíne tiszta fehér, kék, lila, piros, vagy rózsaszín. Ritka a tarka, illetve a csíkosan többszínű fajtája. Virágmérete is nagyon változatos. Korábban inkább nagy, mondhatni óriási volt, mostanában viszont mini méretűek. Termése felnyíló kis tok, benne apró magvakkal.

A petúniának többféle fajtája létezik

A csüngő petúnia (P. surfinia) sűrű elágazásokkal dús tömött bokrot képez, nagy méretet elérve leomló hajtású. Levelei palántakorban kerekednek ki, majd megnyúlnak, és vékonyak lesznek.

A dúsvirágú petúnia (P. calibrachoa) némileg csüngő, szétterülő és sűrűn elágazó hajtású. Erős növésű enyhén szőrözött. Virágai többnyire kis méretűek 2-3 cm átmérőjűek. Függőcserépben nagyra nő.

A futó petúnia (P. kahuna) magról szaporítható, viszonylag gyorsan fejlődik és nagy méretű lesz, úgynevezett félcsüngő hajtású. Virágai középméretűek, 4-5 cm-esek, mély torkúak.

A nagy teltvirágú petúnia (P. grandiflora plena) szegfű petúnia néven is ismert. Rojtos szirmú, egyszínű és illatos. Folyamatosan fejleszti sokszorosan telt virágait.

A sokvirágú petúnia (P. multiflora) többnyire kiegyenlítetten növekszik és dúsan elágazó lesz. Közepes termetű, ritkábban kicsi, 3-4 cm átmérőjű. Jól tűri az erős napsütést, és az esős idő ártalmait is hamar kiheveri. Fényigénye olyan mértékű, hogy kizárólag napos helyen virul.

Mindegyik alakkörre igaz

Hőigénye miatt egyáltalán nem érheti fagy. Talajigénye a jó vízgazdálkodású, tápdús, tőzeges földdel elégíthető ki. Vízigénye rettentő nagy, bár átmenetileg a kiszáradást is elviseli, és mikor újra vizet kap, képes teljesen felfrissülni. Ezért öntözése mindig bőséges legyen.

Metszése ne csak az elnyílt virágok lecsipkedéséből álljon, hanem amikor már a hosszabb hajtásai fejlődnek, ezek egy részét felére vágjuk vissza.

Szaporítása a levágott hajtásainak dugványozásával, illetve gyökereztetésével történik.

Petunia x hibrida

Petunia x hibrida néven a kerti petúniák foglalódnak össze, és ezek mind kinemesített fajták.

Tenyészhely: a Nana Compacta, a Grandiflora Nana és a Superbissima Nana fajtacsoportba tartozó fajtákat mozaik ágyba színfoltként, szalagágyakba főnövényként és szegélyezésre használhatjuk. A Pendula típusokat ámpolnanövényként erkélyládákba, kőedényekbe ültethetjük, a huzatos, árnyékos oldalakat azonban kerüljük.


Gondozás

Meleg, napfényes helyet, tápdús, laza talajt kedvelnek. Egyes fajtatípusai (különösen az egyszerű virágúak) jó szárazságtűrők. A permetező öntözés különösen a nagy virágok minőségét rontja. Júliustól szeptemberig virágoznak.


Növényvédelem

A vírusok közül a mozaik- és a gyűrűs vírus támadja. Levéltetűre is érzékenyek, de ezekre van mindig bio megoldás is. Ezenkívül még a palántadőlés is felléphet.

Szaporítás: a magvetést a teltvirágú fajtákkal kezdjük januárban, a kisvirágú fajtákat március elején vetjük. A csíranövényeket még fiatalon tűzdeljük át ládába. Az egyszerű virágúak ládában, a nagy virágú fajtatípusok cserépben nevelhetők elő. Május második felétől elkezdődhet a kiültetési idő, 20*30 cm, illetve 30*30 cm sor- és tőtávolságra.

Hasonló érdekes tartalomra vágysz? Iratkozz fel YOUTUBE csatornánkra vagy kövess minket a FacebookonInstagramon is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×