Dark Mode On / Off

Itt a kullancsszezon!

Védekezz a kullancsok ellen, ha túrázni mész!

Az enyhe télnek köszönhetően rengeteg a kullancs a házi kertekben ugyanúgy, ahogy az erdőkben is. Nem árt magunkat is, és háziállatainkat is megvédeni a vérszívóktól, hiszen számos betegség terjesztésében jártasak.

A humán orvoslásban a kullancs elleni védőoltást javasolják, állatoknál elsősorban a kullancs és bolha-elleni nyakörv vagy bőrre kenhető cseppeket adják a gazdaboltban vagy a kisállat-patikákban. Nem árt azonban tudni, hogy egyik megoldás sem nyújt 100%-os védelmet, ezért kiegészítő védekezésre is szükség van.

Mivel mi elkötelezett hívei vagyunk a természetes megoldásoknak, így első sorban az állatainknak is illóolajokból álló keveréket kenünk a bőrükre, a szőr közé – legyen az kutya, macska vagy akár szarvasmarha. A testünkön lévő zsíron elterül az illóolajos keverék és szinte 100%-os védelmet tud nyújtani – minden nemű vegyszeres kezelés nélkül.

Ugyanígy emberekre is hatásos keveréket állítottunk össze kullancs ellen, ráadásul aromaterápiás készítménynek is felfogható.

A keverék tartalma:

30 ml bázisolaj (olivaolaj, mandulaolaj, napraforgóolaj)

10 csepp citromolaj (vagy egy fél citrom leve)

10 csepp borsmentaolaj

10 csepp levedulaolaj

A keveréket érdemes 2 óránként újra kipermetezni a hajra, szabad bőrfelületekre, cipőre.

Természetesen kullancs-veszélyes időszakban a zárt ruházat is nagyon fontos és elengedhetetlen! Az eddigi legjobban bevált módszer nálunk a hosszú szárú zokni bakanccsal vagy gumicsizmával – és természetesen az illóolajos keverékünk.

Ugyanígy ezt a keveréket használjuk a vadászkutyáinknál is, viszont náluk figyelni kell arra, hogy minden patakba be- és kijövetelnél csökken a hatás (ugyanígy a bolti vegyszeres kullancsriasztókra is igaz!), így akár többször kell őket is bepermetezni a keverékkel.

A kirándulásból hazajövetel után az esti fürdésnél mindenképpen át kell nézni a teljes testfelületet, és saját magunkhoz is kérjünk akár segítséget a nem látható helyek átnézése érdekében!

Ajánlott cikkek