Dark Mode On / Off

Mikulásvirág: hogy sokáig szép maradjon

mikulásvirág - euphorbia pulcherrima

A szép mikulásvirág erőteljes zöld leveleiről és színesen tarka felső leveleiről ismerhető fel. Ahhoz, hogy ezt minél tovább megőrizze, szükség van gondos ápolásra és némi odafigyelésre is.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony szimbolikus növénye, gyakorta látni feldíszített, csillámporral bevont növényeket a szupermarketek polcain is. Származásából adódóan melegigényes, és rövidnappalos. A tartásában is ez a két tulajdonsága a meghatározó, hiszen a hidegre a levelek lehullásával reagál, a túl sok fényre viszont elveszti szép erőteljes levélszíneit.Az áruházak bejáratánál elhelyezett vevőcsalogatóként használt mikulásvirágok többnyire ki vannak téve a folyamatosan nyitogatott ajtókon keresztül beáramló hideg levegőnek, huzatnak. Mivel melegigényes és kifejezetten érzékeny a hirtelen levegőhőmérséklet ingadozásának, így pár nap alatt eldobja leveleit, és felkopaszodik. Mivel ilyenkor nagy tömegben vásárolják meg ezeket a növényeket, így többnyire már csak otthon következik be ez a szomorú esemény, és a vásárló csalódottságot érez: Nem tudta megtartani a mikulásvirágot.

Ha körültekintően vásárolunk, akkor először is olyan helyről vesszük, ahol a növényeket nem közvetlen az ajtók köré helyezik el, hanem védettebb helyre. Megvásárláskor kérjünk rá csomagolást, hogy az autóig, otthonunkig ne tudjon megfázni a mikulásvirágunk.

Mivel érzékeny a pangó vízre és a kiszáradásra is, ezért már vásárláskor nézzük meg, hogy gondos ápolást kapott-e a bolt polcain ücsörögve. Ha kiszáradt, vagy az alsó leveleiben összepöndörödött, bepenészedett növénnyel találkozunk, akkor ne vásároljuk meg, hiszen a kár otthon fog igazán meglátszani pár nap múlva. A végeredmény itt is csalódottság lesz. A megfelelően ápolt mikulásvirág alsó levelei is épek, egészségesek.

Mitől virágzik a mikulásvirág?

A mikulásvirágnak gyakorlatilag jelentéktelen a virága. A színes fellevelek nem virágok, így a leveleik beszíneződésével díszítenek. Az idős növényeket nem könnyű rábírni az újra “virágzásra”.

Mivel rövidnappalosak, így a levelek beszínesedéséhez napi 14 óra sötétre van szükségük. Ezt megtehetjük úgy, hogy gondosan odafigyelve mindig bizotsítjuk ezt számára a redőnyök elhúzásával, vagy akár papírdobozt is boríthatunk rá már ősztől.

Mekkorára nő?

A mikulásvirág maximum 4 méter magasra növő cserje. Termesztett és nemesített fajtái között gyakran a 45 cm-es magasságú fajták a gyakoribbak.

Öntözésre is érdemes odafigyelni. A pangó vizet nem szereti, de ne is száradjon ki a földje. Mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, mert a túl hideg vízben megfáznak a gyökerei és lombhullással reagál rá.

Mitől hullik a levele?

Február végén mindig lehullik a mikulásvirág levele, ilyenkor ne essünk kétségbe, vissza kell vágni, és csökkenteni kell az öntözést. Ugyanígy a tápoldatozást is csökkentsük, hagyjuk pihenni a növényünket. Az első hatásait is vágjuk vissza, majd a másoik hajtások beindulásánál kezdjük újra az öntözést és tápoldatozást. A mikulásvirágnak szüksége van a pihentetésre ahhoz, hogy ősztől színesedhetjenek levelei.

Kártevői is vannak!

A leghírhedtebb kártevői a viaszos pajzstetvek és az atkák, melynek legegyszerűbb védekezési mód, ha időben elcsípjük őket és szappanos vízzel óvatosan lemossuk a hajtásokról a kártevőket.

Tejnedves növény, így ha megsérül bárhol a levélzete, akkor fehér tejnedv szivárog ki belőle, mely idővel pici pontokként rászáradnak.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ!

Ajánlott cikkek