Dark Mode On / Off

Neem olaj: gyapjastetű ellen teszteltük

gyapjastetű ellen neem olaj

A növényvédelem mindig egy érdekes kérdés, amikor felmerül. Mit mivel szabad permetezni, hogyan oldhatjuk meg házi megoldásokkal, hogy hatékony legyen? Hatékonyak-e a hétköznapi illóolajak a kertészetben is? Egyáltalán van-e hatékony házi megoldás gyapjastetű ellen?

Mióta világ a világ, a nagy gyártók uralják a növényvédőszer piacot is, így még a szakirodalmi szinten is nagyon nehéz információkat találni a témában, ezért az elmúlt lassan 10 évben ennek szentelve időnket elkezdtük a teszteléseket, kísérletezéseket és növényvédelmi megfigyeléseket az illóolajok és akár a biorezonanciás szerek tekintetében is. Igen. Ez egy perifériára szorult rész a szakmában is.

A Neemazal nevű szer alapanyaga valójában a Neem olaj. Innen indult el az egész kísérlet, vajon akkor miben tér el a két “szer” egymástól.

A neem olaj a NeemAzal nevű biológiai növényvédőszer alapja. Talán az egyik leghatékonyabb bio növényvédő szerek közé tartozik. A kártevők táplálkozását blokkoló, vedlésgátló és rovartermékenységet csökkentő hatású rovarölő szer.

A neem olaj hatóanyaga az azadirachtin, mely a trópusi neem fa magjának kivonata. Levélaknázó molyok ellen, üvegházi liszteske ellen, vadgesztenye-aknázómoly ellen is engedélyezett szerként ismert.

De vajon működik-e gyapjastetű ellen, ami a szobanövények egyik legismertebb kártevője?

A kísérlet egyik szempontja az volt, hogy a lakásban mégannyira fontos az, hogy érintésre, emberre veszélytelen szert használjunk. Így egyértelmű volt, hogy illóolaj lesz a várható tesztalany.

Egy teszt, nem teszt alapon egy egész télnyi lakásszezon állt rendelkezésre a kísérletre és szerencse vagy sem, de elég sok olyan szobanövény van, amit kifejezetten szeret ellepni a gyapjastetű.

A gyapjastetűt viszonylag könnyű felismerni.

A levélközökben és akár a levélen is megjelenik

A gyapjastetű testét fehér, lisztszerű, viaszréteg védi, a nőstények 3-4 mm-esek, gyapjúval együtt, akár 8 mm-t is elérheti nagyságuk. Előszeretettel támadják meg a leveleket, zsenge hajtásokat.

Hogyan használjuk a Neem olajat a növényeinkre?

A Neem olaj nem csodaszer és nem is növényvédőszer, de hatékonyan bevethető ellenük.

Egy kézi permezetőbe tegyünk fél liter tiszta vizet, 1 dl tiszta alhokolt és 10-20 csepp olajat. Az olaj tiszta vízben nem oldódik, ezért van szükség “oldószerre”, mely lehet alkohol, glicerin vagy pár csepp mosogatószer.

A Káliszappanos lemosásnál is a benne található hatóanyagok lesznek egyrészt a sikerre vivők, de mind a Káliszappannál, mind a mosogatószernél nem szerencsés, ha a növény talaját is eláztatjuk vele. Talán ezért is alkalmazzák kevesen a szobanövényeknél, mert a kis földmennyiségnél ez egy kényesebb kérdés. (Kertészeti alkalmazásban a Káliszappan jó megoldás).

[ays_poll id=”10″]

Elsősorban a kevésbé kényes növényeknél ajánlott a Neem olaj alkalmazása is, mert egyes fajok, mint pl. a lepkeorchideák (Phalaenopsis) esetében égési sérülést okozhat még ilyen hígításban is. A 20 csepp/6 dl folyadéknál a legtöbb növény esetében jól viselkedik, mindenféle égési sérülés nélkül: mikulásvirág, szobai futóka, pozsgafa és más szukkulensek, kivétel a muppet kaktusz (őszapó kaktusz). Phalaenopsisoknál mindig visszavettük a dózist 10 csepp/6 dl folyadékra.

Gyapjastetű ellen már az egy kezelés is elegendő volt ebből a keverékből, orchideáknál a két kezelés volt elegendő.

Mi szól még a Neem olaj mellett?

A legtöbb illóolajnál és olajkészítménynél az a zseniális, hogy nem csak egy dologra jó. Ez növeli a költséghatékonyságot is. Gondoljunk csak bele, mennyire praktikus, hogy egy már ismert szépségápolási szer jó növényeinkre is.

A gyártó ajánlása: “A neem olaj ideális ápolást biztosít a problémás bőr számára. Megnyugtatja az irritált, száraz és repedezett bőrt, valamint helyreállítja azok természetes rugalmasságát. A neem olaj fejbőr ápolóként is alkalmazható. Ideális korpásodás esetén, illetve fehér vagy zöld agyaggal keverve természetes arcmaszkként is.”

Neem olaj – BioPark

Kérdésed merült fel? Ebben a Facebook posztban pont erről beszélgettünk:

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek