Dark Mode On / Off

A bonsai ápolása: tippek kezdő bonsaitartóknak

bonsai ápolása

Kaptál egy bonsait és nem tudod mit kezdj vele? A bonsai ápolása eddig mindig kudarcot vallott? Íme gyakorlati tippjeink a hosszútávú sikerhez!

Kezdjük ott a bonsai ápolása témakört, hogy tisztázni kell az első kérdést: beltéri vagy kültéri bonsaiod van?

Kültéri vagy beltéri?

A kereskedésekben gyakran kapni mindenféle szabadtéri fákból kialakított bonsaiokat. ezt most nem tudom szebben fogalmazni, mert talán így a legegyértelműbb. A kültéri fák esetében a bonsai ápolása is azokon a lépéseken keresztül mozog, ami a természetben előfordul. Míg az örökzöldeken végig rajta marad a lomb a téli időszakban, addig a lombhullatókon bizony ugyanúgy lehullik, sokszor még akkor is, ha lakásban tartod. Ez a természet rendje. A legtöbb kültéri fajból készült bonsai ilyenkor landol a kukában, mondván kipusztult.

A bonsai nem csak kicsi lehet, mely elfér a tenyereden (Fotó:
Hugo Heimendinger
/Pexels)

A bonsai: A bonsainevelés egy életforma.  A bonsai magyar fordítása edényben nevelt fa. Kínában a mai napig, mint művészeti ág van jelen. 

Ha kezdő bonsaitartó vagy, akkor a két legkönnyebben tartható faj közül válassz: fikusz és borágófa.

Minden bonsai havonta igényel egy nagyobb “karbantartást”. Ezt a tartással együtt be kell vállaljuk ahhoz, hogy mindig szép növényünk legyen. Egy valódi bonsai generációról-generációra kapja a figyelmet családon belül, sokszor a legfiatalabb csemetekoruktól már elkezdik alakítani őket és később az ükunokák még mindig ápolják őket.

A bonsai ápolásának másik fontos lépése, hogy a megfelelő fénymennyiséget tudjuk neki biztosítani. Az ablakpárkányon érzi magát a legjobban, de soha ne tegyük a fűtőtest közvetlen közelébe viszont.

Öntözés:

A növény földje sosem száradhat ki, de sose ússzon a vízben se! Legalább 3 naponta öntözést igényelnek, amelyhez a legjobb az áztatós módszer. Ehhez a földlabdát a cserépből kivéve vízbe merítjük, és ázni hagyjuk, amíg buborékol. Ezután pár percig szárazon csepegni hagyjuk, végül visszatesszük eredeti helyére.

Ha a bonsai ápolása sikeres, akkor folyamatosan hozza majd az új hajtásokat. Ezeket 1-2 levélkére mindig vissza kell vágni, hogy a fa formáját tartani tudja.

Bonsaiolló:

Ez egy speciális formájú olló, amit kifejezetten bonsaiok metszésére találtak ki, fejlesztettek ki. Többnyire kovácsoltvasból készül. Egy kezdő bonsaitartónak elég kezdetben egy fajta méretű olló, később ahogy nő a fa és korosodik, szükség lesz több fajta ollóra is.

Évente egyszer igényli az átültetést, speciális bonsaiföldkeverékbe tegyük. Ilyenkor kerül sor a kaspó vízkőtelenítésére is.

Drótozás:

Már a haladó szint az, amikor nekiállhatunk drótozni. Ehhez már nagyobb gyakorlatra van szükség, mert fontos, hogy a drótozás során a fába ne tegyünk kárt.

Tápanyagutánpótlás:

A bonsai ápolása során a tápanyagutánpótlásra is oda kell figyelni. Ehhez speciális bonsaitápot érdemes venni, mely már lassan minden kertészetben kapható.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

OLVASS TOVÁBB!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×