Dark Mode On / Off

Elkezdődött az ehető virágok gyűjtésének ideje!

Ehető virágok gyűjtése - Kertportal.hu

Elkezdődött pár hete az ehető virágok begyűjtésének ideje. Már a pitypangot (gyermekláncfű – Taraxacum officinale) másodjára szedjük, míg a bodzára még várni kell.

Ibolya – Erzsébet királyné rajongásának tárgya

Az ibolya mesés illatát szerintem senkinek nem kell bemutatni. Majdnem a legelső ehető virág, ami előbújik a legtöbb kertben. Kék (lila) virágával kitűnik az éledező gyep szálai közül.

Halmos Monika – Virágkonyha szakácskönyvéből az Ibolyatorta recept az egyik, ami a nagy kedvencünk lett ibolyavirágzás idején. A szakácskönyvet boltunkban is megtalálod, ha a fenti linkre kattintasz.

Másik ibolyás finomság, amit mi is gyakran elkészítünk a Gourmet & Delicious Manufaktúra Ibolyaszirupja 24 karátos cukrászati arannyal töltve, vagy a limitált kiadású Ibolyavizes nyalókájuk.

Iboláyból kandírozott virágokat is készíthetünk, szintén Monika Virágkonyha receptkönyve alapján.

Pitypang és japánbirs virágok április közepétől

Pitypang és japánbirs virágok

Az ehető virágok következője a pitypang és a japánbirs. Pitypangból többnyire szörpöt és szirupot készíthetsz, szintén a Virágkonyha szakácskönyvben találsz hozzá recepteket.

A pitypangból készült szörp és szirup a torokfájdalmakra ajánlott. Emellett keserűanyagainak köszönhetően a máj- és epetisztítás jótékony eleme lehet. Maria Treben híres magyar nyelven is kapható könyvében is lehet találni pitypangos recepteket, érdemes átbogarászni.

A pitypangszirup jó alternatívája a méznek, helyettesíthető vele többek között a juharszirup is. Ízesíthetünk vele teát, limonádét, de vajas pirítósra is kenhetjük, süteményekhez is felhasználhatjuk. Köhögéscsillapító hatású, torokfájás természetes ellenszereként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • kb. 100 db pitypangvirág
  • 1 liter víz
  • 1/2 kg cukor
  • 1 citrom

Elkészítés:


A pitypang szárát távolítsuk el, a virágokat hagyjuk egy napig ázni hűvös helyen (hűtőbe is tehetjük). A kiáztatott virágokból nyomkodjuk ki a vizet, majd sűrű szövésű szitán, esetleg vászonanyagon keresztül szűrjük át.  Adjuk hozzá a szűrt citromlevet, a cukrot. Forraljuk míg besűrűsödik. (Ahogy hűl, úgy sűrűsödik.) Még forrón adagoljuk tiszta befőttes üvegekbe és száraz dunsztban (alaposan bebugyolálva) hagyjuk kihűlni.

Japánbirs virágok – kínai medicina szerint

A japánbirset főleg dísznövényként használjuk, csak kevesen tudják, hogy a kínai medicina szerint jótékony hatású a virágából készült tea is.  Télen igazán kiváló gyümölcsünk, mely vitaminraktárainkat is feltölti, hiszen nem csak C-vitaminban, hanem A, B1, B2, E-vitaminban is gazdag.

A japánbirs termése nyersen nem ehető, de főzve és lekvárnak, kompótnak kiváló.

A virágai bélgyulladás ellen használhatók teaként a Maria Treben ajánlásai szerint, míg gyümölcse  a leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír, csökkenti a vércukorszintet és erős zsírégető hatása van.

Még több virágos receptet keresel? Ajánljuk figyelmedbe Halmos Monika: Virágkonyha c. könyvét:

Borítófotó nyitólapon: Pexels.com

V. Topor Erika

V. Topor Erika

Okl. kertészmérnök, szakújságíró

Ajánlott cikkek