Dark Mode On / Off

5 légtisztító szobanövény az egészséges otthonért

társadalmi összefogás korona vírus idején

Az 1980-as években kutatásokat indítottak a NASA-nál, hogy kideríthessék, hogy melyek a legjobb légtisztító növények. Ebben a kutatásban 3 vegyület légköri hatását vizsgálták és 12 növényt vettek górcső alá.

Dracéna (Dracaena marginata) – Tüzijátékvirágnak is nevezik, mert levélállása és színe annyira magávalragadó, mint az augusztusi tűzijátékok látványa. A dracéna egy lassan növekedő levéldísznövény, viszonylag a nehezebben tarthatóak közé is tartozik, de kiszűri a formaldehidet, a benzolt, és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjéből. Egyetlen hátránya miatt lehet érdemes más növény mellett döntened: a dracéna mérgező, ezzel veszélyt jelenthet a házikedvencekre.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) – Igazi retronövény, mely minden régi vágású nagymama otthonában megtalálható még mindig: jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt. A kutatások szerint nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén-oxidot (és még számos más vegyi anyagot) képes megkötni. Ezek a vegyszerek annyira körbevesznek minket, hogy ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a wc papírban és a papírzsebkendőkben is! Éppen ezért még fürdőszobába is javasoljuk a szanzavérát.

Szobai futóka – Szcindapszusz (Scindapsus aures) – Egy másik erős formaldehid-megkötő növény a szobai futóka, amely szintén rengeteg háztartásban megtalálható, akár egész falakat is képes benőni, ha jól érzi magát. Akár vízkultúrában is tarthatod, ami szintén nagy előnye, mert így nem kell állandóan figyelni az öntözés! Képes kiszűrni a káros anyagokat a kipufogógázokból, így garázsba is tehetjük. Nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésére. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, tehát érdemes távol tartani tőle a háziállatokat és a kisgyerekeket. Extra tipp: elég jól bírja a relatív sötét környezetet, még kevéssé világos helyen is megőrzi szép, élénkzöld színét. A sötét helyeken a tarkalevelű változatai viszont visszazöldülnek (mélyzöld színre).

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×