Dark Mode On / Off

A shea vaj fája – karitéfa

sophiebello_rózsás ajakápoló

A shea vaj fája, a karitéfa gyógyír mindenféle bőrbetegségre, az egyik legjobb bőrpuhító! Nézzük is mit kell tudni erről a nagyszerű növényről és értékes “vajáról”!

Honnan származik a karité fa?

A shea vaj egy Közép-afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa (Butyrospermum parkii, illetve régebbi nevén Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem.


A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amelyet hidegsajtolás útján nyernek ki belőle.

Az eredmény így egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak.


Miért pont a hidegsajtolás?

A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.


A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt – éghető lévén – még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.

Az egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.

A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

Az egyik legkedvesebb és legillatosabb fürdősónk is, melyet előszeretettel ajánlunk vevőinknek, nem véletlen lett a Kleopátra fürdősó. Magas shea vaj tartalma miatt selymessé varázsolja a bőrt a tapasztalatok alapján.

Hasonlóan érdekes natúrkozmetikummal kapcsolatos témákat olvasnál? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×