Dark Mode On / Off

Gyógynövényes könyvek, amiben megbízhatsz

gyógynövényes könyv

Melyik gyógynövényes könyvek a megbízhatóak? Te is tanácstalan vagy? Adunk pár tippet, mi mi alapján vásárolunk és tartunk gyógynövényes könyveket a polcunkon.

Először is fontos leszögezni, hogy laikusként és kezdő gyógynövényes hobbistaként nem vagy könnyű helyzetben. A boltok polcain elképesztően sok gyógynövényes könyvet lehet kapni és tényleg nehéz választani, ha ott állsz a polc előtt és nagyjából csak a borítókból tájékozódsz.

Legyen írója és szakmai lektora

Bár azt gondolnánk, hogy ez alap, de az ünnepek alatt két olyan gyógynövényes könyvvel is összefutottunk, amiben sem szerző nem volt, sem szakmai lektor (de még szöveghelyességi korrektor sem megjelölve. Ez rendkívül nagy probléma.

Jogosan kérdezheted miért?

Ennyi erővel az interneten fellelhető bármilyen téves és nem téves infókból bármikor írni lehet egy könyvet nulla felelősséggel. Viszont a gyógynövények kérdése és a tanácsok igenis felelősséggel járó témák. Ha valaki beteg és egy hibás receptúra alapján kúrálja magát, netántán (ahogy a két könyvben) hiányzik a “Mikor nem alkalmazhatod” lista, az nagyon komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Nem véletlen tehát, hogy ha én magam is írok ide az oldalra szakmai cikket gyógynövényekről, illóolajokról, akkor azt felelős személyként is teszem egyben, mert van háttértudásom, egyetemen tanultam és a legjobb tudásom alapján szedem össze az adott témában a szakmai tudnivalókat. Még egy szakember is tévedhet, de legalább van hova fordulni, mert tudod, hogy kitől származik az infó és nem egy “mindenegybenblog” színvonalú a gyógynövényes receptúra.

Gyógynövényes könyvek külföldről

Mi tagadás, a legismertebb és szakmai körökben is a leginkább elfogadott külföldi gyógynövénykönyvek a Maria Treben sorozatból jönnek ki. Viszont egy probléma ezekkel is van ám: az alapanyagok egy nagy százalékát nem tudod itthon beszerezni sajnos. Ez elég nagy hiba mondjuk, mert igen hatékony, alapos és jó receptek vannak a Maria Treben gyógynövénykönyvekben. Sokszor mi magunk is fellapozzuk egy-egy kérdésnél, hogy választ kapjunk. De egy külföldről csak átfordított könyvnél sajnos a gyógynövények beszerzési lehetőségét is figyelembe kell venni.

Megbízható magyar gyógynövényes könyvek

Jelenleg két kifejezetten könnyen kezelhető, értelmezhető gyógynövénykönyvet tartunk mi is a kínálatunkban:

Emellett a két könyv mellett könnyű szívvel ajánljuk figyelmedbe a Méhek, mézek nagykönyvét, mert rengeteg jó mézes házi receptúra van benne.

Nem jó mindenkinek minden gyógynövény!

A másik és talán mindennél fontosabb tényező egy gyógynövényes könyvnél, hogy bizony nem minden gyógynövény jó mindenkinek.

Bár a gyógynövények természetes hatóanyagokkal rendelkeznek, a személyes allergiák, érzékenységek, keresztallergiák nagy szerepet játszanak abban, hogy gyógyítanak-e vagy nagyobb kárt okoznak.

Aki allergiás a cickafarkra, vagy épp a bíbor kasvirágra, az akármennyire is szeretne belőle mindenféle készítményt magára kenni, hosszútávon is, de akár rövidtávon is súlyos problémákat okozhatnak.

Bizonyos növénycsaládok is tartalmaznak azonos összetevőket (őszirózsafélék (Asteraceae)), amire ha egyik növénynél allergiásak vagyunk, várhatóan a másik gyógynövénynél is azok leszünk.

A gyulladások ugyanúgy bellobbanthatók gyógynövényekkel is, mint ahogy leapaszthatók ugyanúgy.

Tehát fontos, hogy a jó szakkönyvben legyenek erre vonatkozó ismereti alapok is.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×