Dark Mode On / Off

Mit tehetünk a mindennapokban a fenntarthatóságért?!

Környezetvédelem

Borzasztóan fontos, hogy megismerjük, hogyan tudunk egy olyan életet kialakítani magunknak, amely fenntartható és nem árt a környezetünknek sem.

Magánszemélyként is sokat tehetünk a bolygónkért. Íme, néhány terület, ahol kisebb vagy nagyobb változtatásokkal hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz.

Hulladékgazdálkodás, táplálkozás, szezonális kertgazdálkodás, komposztálás, fenntartható divat, környezetbarát közlekedés, megfelelő tisztálkodó és tisztítószerek használata, energiahasználat, újrahasznosítás. Csak pár fontosabb, címszavakban.

Hulladékgazdálkodás

Szelektíven gyűjteni a hulladékot fél siker. Az elhasznált étolajat, a lejárt gyógyszereket, a rossz elemeket a megfelelő helyre dobni még nagyobb jó, De érdemes ennél is tovább menni, el kell kerülni a felesleges csomagolást, műanyag vásárlást teljesen. Megújuló anyagokat vagy újrafelhasználható termékeket érdemes vásárolni. Kosárba, vászonszatyorba, saját dobozba kérni a zöldségeket, gyümölcsöket, tisztítószereket, megvásárolt termékeket, a műanyag zacskók, táskák helyett. Minél kevesebb szemetet termelni.

Fotó: Pixabay

Élelmiszerfogyasztás

Meg kell próbálni csak helyi és szezonális élelmiszereket vásárolni, fogyasztani. Tudatosan odafigyelni az élelmiszerfogyasztásra, kerülni a felesleges ételhulladékot. Kevesebb húst fogyasztani.

Komposztálás

A komposztálás nem csak a háztartási szemét mennyiségének csökkentésében segít, hanem aktív szerepet játszik a fenntarthatóbb és környezetbarátabb életmód kialakításában. A komposztálás eredményeként létrejövő komposzt kitűnő tápanyagforrás a talaj számára. A benne található tápanyagok javítják a talaj szerkezetét és a tápanyagok mennyiségét is, elősegítve a termékenyebb és egészségesebb talaj, növények kialakulását. A komposzt hozzájárul a talaj vízmegtartó képességének növeléséhez is. A szerves anyagok, ha a szemétlerakókba kerülnek, a lebomlásuk során metánt termelnek, ami erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A komposztálás révén csökken a szerves hulladék lebomlásának környezetre gyakorolt negatív hatása.

Kertészkedés

A saját kertben megtermelt zöldségeknél és gyümölcsöknél nincs zöldebb dolog. Ahogy a saját kertbe ültetett növényeknél, fáknál sincs. A helyi ökoszisztéma támogatásában, mikroklíma kialakulásában nagy szerepük van. Viszont a kertészkedésnél fontos odafigyelni arra, hogy ne használjunk káros vegyszereket.

Csak olyan kertészeti gyakorlatokat használjunk, amelyek kímélik a környezetet, támogatják a biológiai sokféleséget. Ezek biztosítják az egészséges, természetes rendszer fenntartást.  Például a természetes, szerves anyagokat részesítsük előnyben a műtrágyákkal és vegyi anyagokkal szemben. A komposzt, a trágya és más szerves anyagok használata segíti a talaj termékenységének növelését. A vízhatékony módszerek alkalmazása szintén fontos. Csepegtető öntözés, esővíz gyűjtés, mulcsozás és más víztakarékos megoldások fenntartása csökkenti a túl nagy vízfogyasztást. A fenntartható kertészkedés célja a biológiai sokféleség támogatása. Ez magában foglalja a többféle növényfajták, virágok és bokrok ültetését, vonzó környezet teremtését a hasznos élőlényeknek. A helyi erőforrásokra való támaszkodás szintén fontos, helyi vetőmagok és növények választásával.

Fotó: Pixabay

Fenntartható divat

Támogassuk a tudatos, fenntartható, etikus cégeket a ruhavásárlásunkkal, a fast fashion helyett. Ennek az a célja, hogy minimalizáljuk az iparág negatív hatását a környezetre és az emberekre. Használjunk újrafelhasználható, környezetkímélő anyagokat, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat, tartós termékeket. Kerüljük a felhalmozást, csak azt vásároljuk meg, amire feltétlen szükségünk van. Akkor is az egyedi, helyi készítőtől, tervezőtől vásároljunk minőségi ruhákat és kiegészítőket.  Minimalizáljuk a szállításból és a globális kereskedelemből adódó környezeti terhelést.

Energia
Fotó: Pixabay

Háztartás és energiahasználat

Használjunk energiahatékony elektromos eszközöket. Cseréljük le a hagyományos izzókat, LED-es vagy kompakt fénycsövekre. Tartsuk mindig karban a fűtési és hűtési rendszereket. Válasszuk a megújuló energiaforrásokat. Húzzuk ki, kapcsoljuk le, amit nem használunk.

Közlekedés

Használjunk tömegközlekedést, kerékpárt vagy sétáljunk, amikor csak lehetséges. Autó használatkor, válasszuk a kisebb fogyasztású, környezetbarát járműveket. Kerüljük a repülést, hajózást inkább.

Tisztálkodás, tisztítás

Kerüljük a káros anyagokkal teli tisztítószereket, tisztálkodási szereket, a műanyag csomagolásukat.

Ha odafigyelünk arra, hogy a mindennapi döntéseink milyen hatással vannak a környezetünkre, és keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetjük a negatív hatást, az ökológiai lábnyomunkat. Így olyan fenntartható életmódot élhetünk, mely jó a környezetünk számára.

Hasonló bejegyzést olvashatsz még itt is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×