Dark Mode On / Off

Lefilmezték, hogyan beszélgetnek a növények

hogyan beszélgetnek a növények

A japán Saitama Egyetem tudósai az először az 1980-as években felfedezett tudásra építve állapították meg, hogy a növények jelzéseket bocsátanak ki, hogy figyelmeztessék a szomszédos növényeket a rájuk leselkedő veszélyekre – például az őket pusztító rovarokra.

A Yuri Aratani és Takuya Uemura vezette kutatócsoport valós idejű képalkotással figyelte meg a növények válaszát ezekre a jelekre. A kutatás során a paradicsomnövényekre és az Arabidopsis thaliana-ra, egy közönséges gyomnövényre összpontosítottak, amelyet genetikailag úgy módosítottak, hogy a kalciumion-beáramlás hatására zöld fluoreszcens jelet mutasson. A kísérletek során ezeket a növényeket a hernyók által megtámadott más növények vészjelzéseinek tették ki.

A https://www.sciencealert.com/ oldalon közzétett videón az  látható, hogy a sértetlen növények érthetően és tisztán fogadták sérült szomszédaik üzeneteit, és kalciumjelzésekkel válaszoltak rájuk, amelyek szétterjedtek a leveleiken.

“Végre felfedtük a bonyolult történetet arról, hogy mikor, hol és hogyan reagálnak a növények a levegőben terjedő figyelmeztető üzenetekre fenyegetett szomszédaiktól” – mondta Masatsugu Toyota, a japán Saitama Egyetem molekuláris biológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: MTI / Borítókép

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×