Dark Mode On / Off

Természetes tisztítás

tisztítás

Ha a természetes tisztítás, takarítás mellett kötelezzük el magunkat, számos korábbi, negatív bajtól szabadulhatunk meg.

A hagyományos takarítószerek használata során nemcsak pozitív oldaluk mutatkozik meg, hanem egy sor kellemetlen tünet is jelentkezik: köhögés, tüsszögés, viszketés.

Egyre több ember, főleg gyerek, asztmás. Ezek kialakulásáért részben a tisztítószerek is felelőssé tehetők. A környezetvédelemre és a maguk egészségére figyelmet fordítók körében újra egyre népszerűbbek a természetes alapanyagú tisztítószerek.

Ezekből az alapanyagokból nagyon hatásos tisztítószereket tudunk házilag készíteni:

Szódabikarbóna

Egy kevés vízzel pasztává keverjük, amely felhasználható zsiradék, folt és pecsét eltávolítására. Mivel nem karcol, kiváló üveg, műanyag, fém felületetek tisztítására is.

Kávé-, teafoltos csészék, bögrék újjászületnek, ha szódabikarbónával dörzsöljük át őket.

A műanyag és a fa vágódeszkák tisztítására használjunk sóból és szódabikarbónából készült keveréket (szagtalanít és fertőtlenít is egyben).

Tűzhelyre ráégett szennyeződést a szódabikarbóna leviszi, csak dörzsöljük át vele.

Fuga takarítás: egy kis meleg vízbe tegyünk 1 ek. mosószódát, 1 tk. szódabikarbónát és 1 tk. bóraxot, s ezzel mossuk át.

Hűtőszekrénybe helyezve egy tálkába szórt szódabikarbóna magába szívja az ételszagokat.

Fehér ruháknál 1-2 kanál szódabikarbóna a gépbe, így nem szürkülnek be a ruháink.

Lefolyóba: 1/2 – 1 liter ecet és 1 csomag szódabikarbóna páros. A szódabikarbónát szórjuk először bele, rá az ecetet, nagyon fog pezsegni, állni hagyjuk fél órát, utána forró vizet öntsünk rá, majd öblítsük le hideg vízzel. Megszünteti a dugulásokat.

Ecet

Desztillált, fehér ecet meleg vízzel elkeverve ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható. Keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, egy bögre vizet és két evőkanál ecetet – használjuk fürdőkád, wc, mosdótál tisztítására. Az ecet eltünteti a kávé és tea foltokat is.

Mosásnál az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba öntsünk 1:3 arányban kevert 20%-os ecet és víz keverékét. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A régi kötött ruha újra puha és rugalmas lesz, ha ecetes vízben öblítjük ki.

Festékfoltok eltávolítására is alkalmas (ablak, padló). Festéskor kis tálkába helyezett ecet semlegesíti a festékszagot.

Az ecet képes eltüntetni a gyümölcsfoltokat. A foltra tegyünk ecetet, majd 10 perc múlva öblítsük ki.

Mikro: 1 dl víz és 1 dl ecetet összekeverni és a mikroba 2-3 percre a legnagyobb fokozatra betenni. Utána csak le kell törülni a zsírt, mindent felold és sokáig tiszta marad így a mikro belseje.

Citrom

A legtöbb bolti tisztítószer nem hiába citrom illatú. A citrom illata friss és tiszta  – továbbá természetesen antibakteriális. Egy citrom karika felfrissíti a mosogatógépet, néhány csepp fényessé varázsolja a fürdőkádat, mosdótálat és wc-t. Némi ecetes víz a vízkőoldásra és pár csepp cédrus illóolaj a jó illat kedvéért.

Glicerin

Por ellen: 1 liter víz, 1 teáskanál glicerin, 1 teáskanál 15%-os ecet
Keverd össze egy edényben a vizet az ecettel és a glicerinnel, majd egy puha rongyra csöpögtess a keverékből, és alaposan töröld át vele a bútorokat. Ezzel a készítménnyel megakadályozhatod, hogy a bútorok idő előtt ismét porosak legyenek.

Borítókép: unsplash

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×