Dark Mode On / Off

Szentbernáthegyi kutyafajta hazai védelme

Szentbernáthegyi kutyafajta kölyök

A szentbernáthegyi kutyafajta nevét sokan röviden, bernáthegyinek ismerik és keresik. Egy kedves történet következik és egy tenyésztő gondolatai a fajta kapcsán.

Történetem 2015-ben kezdődött, mikor németjuhász kutyám váratlanul elhunyt. Majd egy újabb váratlan esemény az életemben, betegség majd műtét. Ekkor találkoztam először a szentbernáthegyi kutyafajta Hanna nevű kutyusával.

Amolyan fájdalomdíjként kaptam a Fiamtól egy bernáthegyi kutyát, akit a tenyésztőtől csak hosszú könyörgésre sikerült megvásárolnunk.

Kisgyermek koromban édesapám Szilvásváradon ígért nekem St. Bernárdot, mert az utcán sétálva, sírtam, ahogy a kerítésnél megsimogattam egy St. Bernárdot és a puha szőre a szeme szomorúsága magával ragadott és ma is látom magam előtt.

Elképzeléseimnek megfelelően kincsként babusgattam  Hero of the Mountains Hannat, mivel gyermekkori álmom volt egy mackós kutya, aki bármikor képes szeretni és védelmezni gazdáját.-nem lehet más csak a St.Bernárd.

Szentbernáthegyi kutyafajta – Grandchampion díjas Hanna az Angels of the Phoenix kenelből

Heti rendszerrel ápoltam szőrét, fülét, havi rendszerrel körmeit, orrocskáját. Aztán eljött az idő, kiállítás itt Debrecenben. Alig 8 hónaposan kiváló címet nyert, amire mérhetetlen büszke voltam, vagyok. Majd jöttek az újabb és újabb kiállítási helyszínek és megéltük a csodát. Elértük a Champion majd Grandchampion címet. Közben nagy gondossággal kennel nevet választottam és Brüsszelben bejegyeztettem kennelemet, 2017-ben Angels of the Phoenix néven.

Magyar Molosszer Kedvelők elnökével vettem fel a kapcsolatot, mivel a bernáthegyi abba fajtacsoportba tartozik, őt kérdeztem ki a tenyészthetőség feltételeiről. A ma regnáló MEOE elnök Kórozs András egyesületébe beléptem. Majd jött az ominózus kiállítás Hajdúdorogon. Izgalommal készítettem fel Hannát, fürdetés , szőrápolás, majd reggel autóba ültünk, irány vettünk Dorog felé. A bírálatot én a ringen kívül vettem videóra, Fiam vezette fel Hannát. Bírálat közben Kórozs Elnök úr volt a bíra, felkiáltott: „Kié ez a kutya?” Halkan mögötte válaszoltam: „Az enyém.”

Majd rám nézett és férfias erőteljességgel kérdezte: „Volt-e már alom alatta?”

Akkor még nem volt a kutyám fedeztetve, alom nem volt még alatta.

„Akkor legyen!” – válaszolta az elnök úr. Ez a mondata egy hozzáértőnek csak erőd ad és bátorítást álmamim megvalósításában. Ő az életét tette Magyarország kiváló kutyáinak kiválogatására, én pedig a St.Bernárd fajta védelmezésére. Rögös és tele buktatókkal az út, de a kutya ott áll az út végén és az a fontos. Mindennél fontosabb!

Milyen a jó bernáthegyi, vagyis a Szentbernáthegyi kutyafajta?

Robosztus, erős testalkatban, nagy, erős fejben, mely mindkét oldalon un. maszkos, de legalább 1 oldalon, egy ártatlan szempár mely egy simogatásért esdekel. Tündököl, ha átöleli az ember, bújik, ha mellé állsz és mivel mentőkutya: bármit MEG IS TESZ A KÉRÉSÜNKRE.

Jó szándékát mi sem igazolja jobban, hogy kis segítséggel jelenlegi almunk édesanyja 7 kölyköt 24 órában szoptatott, gondozott 4 héten át, majd ahogy az anyatej fogyott úgy adta tudtomra, hogy „segíts be kérlek gazdi”. Hozzátáplálást fekve, nyugodtan nézte, amit az anyaállat légzéséből és viselkedéséből tud a tenyésztő megítélni. Ennél csak akkor boldogabb a magam fajta ember, ha szülés közben a szuka hagyja az asszisztálást, ami mivel körzeti ápoló vagyok, véremben van. Szóval „Együtt szülni, nevelni” – ez a mottóm!

A kölyöktől a nagy kutyáig

Ahogy cseperednek a kölykök az állatorvosi és egészségügyi előírásoknak megfelelően oltások, féreghajtás, chippelés is, ha ölbe vesszük a kölyköt kevésbé viseli meg. Már 1 naposan kézbe vesszük, beszélünk hozzá és várjuk az első apró és anyatej illatra megjelenő lépéseket, majd 12 naposan a szemük elé tárul a VILÁG: ez csodaként élhető meg.

Aztán ahogy az alomtársaikat felfedezik: játék majd hatalmi harcok indulnak meg. 4 héttől a fogacskák megjelenésével a hozzátáplálás áztatott táp majd a 6 hétre eljutunk a szárazon való táp etetéshez. Játék a kezdeti szocializációra és egészségük védelemre nagy hangsúlyt fektetünk. 24 órában velük és értük vagyunk, ha fizikálisan nem is mindig.

A szuka leválása után őt visszaillesztjük a felnőtt falkába, a piciket pedig az önálló életre neveljük. Csoda minden perce a folyamatnak. Amig az anyával vannak az ő gondoskodását csodáljuk, amikor leválnak mi próbálunk maximálisan megfelelni. A fejlődés középidőszakában hydrotherápára járunk, amit nagy élvezettel élnek meg.

Tenyésztésbe bevont kutyáim Csehországból, 70éves múltra visszatekintő tenyészetből származnak , amivel azt gondolom a St.Bernárd fajta Európában maximális szakértelemmel tenyésztett. Ezt az utat viszem itt Magyarországon is tovább.

Hogyan ápoljuk a bernáthegyi kutyafajtát?

Tartási tapasztalataimat tovább adom az új gazdáknak, ápolásukat is magam végzem a tenyészetemben. Lelógó fülük miatt a fülkagyló nehezen szellőzik, ez nagy odafigyelést kíván, de rendszeres tisztitással a betegség elkerülhető. Mivel a fajtában van hosszú ill. rövidszőrű változatok is, más-más az ápolás. A rövidszőrt könnyedén lehet fésülni, a hosszú szőrt speciális kefével és fürdetéskor megfelelő samponnal ápoljuk.

Szőrápolásban is eltérések lehetnek

Csodálatos a rövid szőr is, de a hosszú az mesevilág. Selymes szőrről tudjuk megfelelő a táplálás, csontozatukat mivel kölyök korban nagyon gyorsan fejlődnek, vitaminnal segítjük. Aztán az aprócska rózsaszín tappancs egyszer csak tenyérnyi mancs lesz, amit büszkén ad a kezünkbe egy ölelésért. Végtelen türelmes, nem ugatós, csak ha arra tényleg a legnagyobb szükség van. Más állatokkal jól kijönnek, illetve új tagokat a kennelbe néhány nap alatt fenntartás nélkül befogadnak. Ha betegség tör rájuk, azonnal jelzik ugatásuk hangszínével: „Gyere Gazdi! Baj van!” .

Igazi Családi Kutyák: Nem is Kutyák valójában, hanem emberi JÓ tulajdonsággal felruházott társak.

Amíg tehetem, hogy mindent megkapjanak, ami jár az egészséges életükhöz születéstől a Szivárvány hídig, addig nem is tervezek más fajtát tenyészteni, mint a szentbernáthegyi kutyafajta.

Képek forrása: Angels of The Phoenix kennel

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×